Monnikenwerk, wat is het?

In de periode van 13 juli tot en met 17 augustus 2022 vindt de vijfde editie van het project Monnikenwerk plaats. In de stille ruimte van een middeleeuwse kerk werken vijftien kunstenaars zes woensdagen aan hun monnikenwerk – kunst, die soms raakt aan iets dat groter is dan wij. Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers welkom om kerk en kunst te ervaren.

Monnikenwerk vindt plaats op de woensdagen 13, 20 & 27 juli en 3, 10 & 17 augustusRonde Noord Groningen loopt van Baflo via Den Andel, Westernieland en Eenrum naar Saaxumhuizen. Ronde Oost Groningen is in Loppersum, Wirdum, Eenum, Leermens en ‘t Zandt. Ronde Noordoost Friesland doet Dokkum, Aalsum, Wetsens, Jouswier en Oostrum aan. Alle kerken zijn geopend voor publiek van 17.00 – 20.00 uur

Ronde Oost is in Loppersum, Wirdum, Eenum, Leermens en ‘t Zandt. Alle kerken zijn open voor bezoek van 17.00 tot 20.00 uur.

  • Loppersum, Petrus- en Pauluskerk – Claudia van de Leur
  • Wirdum – Pietsjanke Fokkema
  • Eenum – Maya Vermeulen
  • Leermens, Donatuskerk – Rik Andreae
  • ’t Zandt – Moniek Westerman

    Claudia van de Leur

Loppersum – “Monnikenwerk”, een reactie die ik vaak krijg wanneer ik uitleg hoe ik mijn houtsnede-prenten maak. Het snijden van een houtplaat is een langzaam en geconcentreerd proces. Daarom is het een rustgevende, bijna meditatieve bezigheid. Die verstilling zit vaak ook in mijn gekozen onderwerpen. In de kerk van Loppersum laat ik me graag inspireren door de rust, de stilte en het licht, op weg naar een houtsnede in 6 delen.

Pietsjanke Fokkema

Wirdum – Aandacht en stilte zijn al onderdeel van mijn werk.
Ik maak vooral werken met papier, 2D en 3D, die soms heel fragiel kunnen zijn. Ik ben heel benieuwd hoe dit fragiele zich gaat verhouden tot de kolossale ruimte van de kerk. Met cirkels, spiralen, bolletjes en met de kleur blauw wil ik een kosmische installatie in de kerk creëren.

Maya Vermeulen

Eenum – Mijn project gaat over geschreven taal. Taaltekens staan centraal. In het ene project bewaar ik ze, omdat het erg waardevolle tekens zijn: je kan er mee dichten, wetenschap opschrijven, verhalen vertellen. We mogen ze nooit kwijtraken, ook al schrijven we tegenwoordig zelf nog maar weinig. In het tweede project verken ik de geschiedenis van die taaltekens. Waar komt ons alfabet eigenlijk vandaan? Kom gerust kijken, dan ziet u het vanzelf.

Rik Andreae

Leermens – Ik bedacht eens dat poëzie bij uitstek geschikt is, om vage gedachten te formuleren.

Als… dan is het goed opletten om ze waar te nemen. Dat gaat vast het best in de stilte. Stilte die ik door dit project, op deze plek cadeau krijg en waarin het vage zich mogelijk kristalliseert.

Naast schrijven teken ik. Tussen beide uitingen zie ik overeenkomsten. Een gevoel wellicht, of zijn die er daadwerkelijk?

Moniek Westerman

’t Zandt – ‘Uit hout gesneden’ – Mijn verzameling houten mensbeelden komt overal vandaan. Samen eerbiedigen ze de stilte in de kerk. Uit hen creëer ik tijdens Monnikenwerk evenbeelden; nieuwe mensen. Waarschijnlijk herkennen we elkaar! Werklui, verschoppelingen, krachtpatsers, grappenmakers, heiligen en schoonheden. De nieuwe naasten bestaan niet en toch wel. Heel actueel om te blijven vragen; wie is de ander?

Hopelijk bent u nieuwsgierig geworden en weet u dan van harte welkom in de kerken!

Jos Boven-Klungel
boven.klungel@home.nl

Nieuwsbrief Vredekerk

Bijbelvers van de dag

Doe alles wat ik u heb geleerd en overgedragen, wat ik u heb verteld en laten zien. Dan zal de God van de vrede met u zijn.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland