16-08-2022 Speciale oecumenische kerkdienst tien jaar na aardbeving Huizinge

Platform Kerk en Aardbeving organiseert dinsdag 16 augustus een oecumenische dienst, precies tien jaar na de aardbeving in Huizinge die een kracht had van 3,6. Het doel van de dienst – ’s avonds vanaf half acht in de Petrus en Pauluskerk te Loppersum – is om samen te zoeken naar verbinding

(bron: Groninger internet courant)

Geachte betrokkene bij Groningen en alles wat in deze regio speelt rondom de mijnbouwschade,

Platform Kerk en Aardbeving organiseert op dinsdagavond 16 augustus, precies tien jaar na de aardbeving in Huizinge, een oecumenische dienst. Het doel van deze dienst is om samen te zoeken naar verbinding. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Als Platform Kerk en Aardbeving vormen we als voorgangers en andere  kerkleden uit verschillende kerkelijke denominaties uit Groningen een platform om elkaar te bemoedigen, te informeren, uit te dagen en op te komen voor de getroffen Groningers. Ook nemen we deel aan het Gasberaad om de kerken van Groningen in het publieke debat een stem te geven.

De dienst zal in het teken staan van ‘Erkenning, Verbinding en Vertrouwen’. De beving tien jaar geleden betekende een begin van erkenning van de gevolgen van de mijnbouwschade. Inmiddels is het tien jaar later en is er veel gebeurd en moet er nog steeds veel gebeuren. Sommige buurten zijn inmiddels versterkt terwijl andere buurten wachten op versterking. Iedereen kent verhalen van individuele strijd, verhalen die ook in de eerste week van de openbare verhoren van de Parlementaire Enquête Commissie waren te horen. Velen wachten of zijn met allerlei instanties in gesprek met het oog op versterking of herstel van de schade aan hun woning. Een dieperliggend probleem hierbij is het verlies van verbondenheid dat optreedt. Vooral als elke schade individueel wordt behandeld of buurten uit elkaar lijken te worden gespeeld. Ook is het vertrouwen in de overheid niet gegroeid het afgelopen decennium. Verbondenheid herstellen is meer dan enkel schadeherstel. Wonden in mensenlevens, in buurten, en ook tussen dorpen moeten weer genezen. Oplossingen kunnen er alleen komen als er werkelijk verbinding blijft. Pas als er weer verbinding ontstaat, sociale cohesie, ontstaat er ruimte om te groeien in vertrouwen. Vertrouwen in een toekomst voor Groningen. Vertrouwen dat beloften worden nagekomen. Vertrouwen dat we samen tot een werkbare situatie kunnen komen.

Om die reden staan erkenning, verbinding en vertrouwen centraal en is iedereen welkom. De oecumenische dienst vindt plaats in de Petrus en Pauluskerk in Loppersum en begint om 19:30u. De dienst wordt geleid door leden van het Platform Kerk en Aardbeving uit verschillende kerken in de regio. Na afloop van de dienst is er ruimte om elkaar te ontmoeten.

We nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn en samen verbinding te maken en te zoeken.

Met vriendelijke groet,

Ds. Christiaan Kanis
voorzitter Platform Kerk en Aardbeving

Zie ook site: kerk en aardbeving

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Zie, God is mijn helper, de Heer is het die mijn leven draagt.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland