2020 02 Onder de Toren: hamsteren en helpen

Hamsteren en helpen, dat zijn twee reacties op het Coronavirus waarover ik in de weekendkranten las. Het hamsteren kwam je zaterdag vanzelf tegen in de supermarkt bij de lege schappen voor toiletpapier, rijst, macaroni en nog wat zaken. Premier Rutte merkte er over op dat dat niet sociaal gedrag is, omdat er mensen zijn (bijvoorbeeld degenen die zo hard nodig zijn in de zorg) die pas ’s avonds boodschappen kunnen doen.

Maar wat ik ook vond was de hashtag #CoronaHulp, een initiatief op Twitter. Mensen bieden elkaar daar allerlei vormen van hulp aan en vragen ook om hulp. Die hulp kan variëren van boodschappen doen, tot oppassen, van een hond uitlaten tot een lift geven. De journalist die er in dagblad Trouw over schrijft eindigt zijn stukje met de mooie zin: “Zo slaagt een virus dat vereist dat we afstand van elkaar houden, er tegelijk in ons dichter bij elkaar te brengen.”

Dat doet mij denken aan de oproep van de scriba van onze Protestantse kerk, René de Reuver gisteren (zondag) op televisie in een korte uitzending*: denk eens bij je zelf na of je iemand kent van wie je vermoedt dat die nu nogal geïsoleerd is door het virus, stuur een kaartje of bel hem / haar eens op voor een praatje.

Een Bijbeltekst die hierbij in mij opkwam is één van de aansporingen van Paulus in zijn brief aan de Romeinen (13:15) : Wees blij met wie zich verblijdt, heb verdriet met wie verdriet heeft. Wij zouden in de taal van vandaag iets zeggen als: leef met elkaar mee, wees empathisch, gedraag je solidair.

Dat is wat mij betreft ook de belangrijkste reden om kerkdiensten en andere kerkelijke bijeenkomsten in deze tijd af te gelasten. Om zo samen te proberen dat virus een halt toe te roepen. Want wat ik wel begrijp uit de berichten in de media is hoe belangrijk het is om het aantal besmettingen te beperken. Simpelweg omdat het aantal plaatsen op de Intensive Care beperkt is. En niemand wil een situatie waarin er geen plaats is voor iemand die echt IC zorg nodig heeft.

Daarom, met een vertaling van de woorden van Paulus: leef met elkaar mee, wees empathisch, gedraag je solidair.

domie Tjalling

*het gebed dat René de Reuver in de uitzending uitsprak:

Houd ons Heer, 
onder de schaduw van uw ontferming.
Versterk en ondersteun allen die bang zijn.
Wees met allen die zorg dragen voor zieken en ontheemden.
Richt op allen die gebukt gaan.
Troost ons in het vertrouwen 
dat niets ons kan scheiden van uw liefde.  

(naar gebed uit de Anglicaanse kerk, Engeland)

Reageren? Mail / bel met Tjalling Huisman: 0596 571393 / tjhuisman27@gmail.com

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Dus door te luisteren komt men tot geloof, en wat men hoort is de verkondiging van Christus.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland