Toekomstige evenementen

 1. Kerkdienst Vredekerk

  12 juli 09:30
 2. Kerkdienst Jacobuskerk

  19 juli 09:30
 3. Kerkdienst Vredekerk

  19 juli 09:30
 4. Kerkdienst Petrus & Pauluskerk

  26 juli 09:30
 5. Kerkdienst Vredekerk

  26 juli 09:30
 6. Kerkdienst Kerk Eenum

  26 juli 19:00
 7. Kerkdienst Mariakerk ‘t Zandt

  2 augustus 09:30
 8. Kerkdienst Vredekerk

  2 augustus 09:30
 9. Kerkdienst Petrus & Pauluskerk

  9 augustus 09:30
 10. Kerkdienst Jacobuskerk

  16 augustus 09:30

2020 06 Onder de toren

De diensten in de Stille Week voor Pasen hebben altijd een bijzonder karakter.

Palmpasen heeft een dubbele lading. Aan de ene kant de uitbundigheid van de intocht – het ‘hosan­na’ – en de optocht van de kinderen met Palmpa­senstokken. Aan de andere kant de dreiging van wat er in Jeruzalem met Jezus zal gebeuren – het ‘morgen kruisigt hem’. Na de dienst wordt de Paas­kaars uit de kerk weggehaald.

Ook Witte Donderdag heeft die dubbele lading. De dienst begint als feestdienst, de kleur is wit. De be­vrijding wordt gevierd met het verhaal van de uit­tocht uit Egypte. Maar als de leerlingen van Jezus tot slot de lofzang hebben gezongen, vertrekken ze naar de Olijfberg en gaat het hopeloos mis. In de kerk ruimen de diakenen na het avondmaal de tafel helemaal af. ‘Ontbloting van het altaar’ wordt dat wel in de Rooms Katholieke traditie genoemd. De dienst eindigt in stilte. Zonder zegen gaat ieder de avond in.

Op vrijdag begint de dienst ook weer in stilte. Vaak staan lezingen en de liederen in deze dienst cen­traal. Meestal is er geen uitleg, soms een korte. Wat ik mooi vind aan onze dienst op Goede Vrijdag is dat hij eindigt met de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken aan de voet van het kruis. Ieder ver­trekt weer in stilte, zonder zegen.

Op Stille Zaterdag begint de dienst ook weer in stil­te. Eigenlijk zou je de hele nacht door moeten gaan, tot het licht van de Paasmorgen gaat schijnen. En dan brood en wijn delen, het Paasevangelie lezen. De dienst heet niet voor niets Paaswake. Wij begin­nen de Paaswake wel laat in de avond, maar vieren voor middernacht al Pasen. Het licht van de Opge­stane wordt de kerk binnengebracht, het Paasver­haal wordt gelezen, er is een doopgedachtenis en brood en wijn worden gedeeld.

Je kunt de diensten op donderdag, vrijdag en zater­dag beschouwen als één dienst. Daarom vind ik het mooi als op vrijdag en op zaterdag de ambtsdra­gers niet de kerk inlopen, maar gewoon vanaf hun plaats voorin de kerk verder gaan waar we gisteren gebleven zijn. Pas op zaterdag, aan het einde van de Paaswake wordt de zegen weer uitgesproken. En op Paasmorgen lopen de ambtsdragers weer ge­woon de kerk in.

domie Tjalling

Nieuwsbrief Vredekerk

Bijbelvers van de dag

Zoals de dood er is gekomen door een mens, zo is ook de opstanding uit de dood er gekomen door een mens.