21 mei: Festival terug naar het begin

Petrus en Pauluskerk is er klaar voor

21 mei: FESTIVAL TERUG NAAR HET BEGIN

Op zaterdag 21 mei toont het festival Terug naar het begin opnieuw de schoonheid van het Groninger landschap. Met de historische binnenstad van Appingedam en de omliggende wierdedorpen als ideaal festivalterrein, ontdekt het publiek in 12e en 13e eeuwse kerkjes een gevarieerd programma. De bezoeker heeft de keuze uit ruim 20 artiesten, en stelt eigen routes samen langs muziek-, theater- en poëzieoptredens. In Loppersum grijpen kunstenaars Eveline van Duyl en Itamar Kool het festival aan voor het ontwikkelen van een bijzonder kunstproject, door verhalen van vluchtelingen in het Groninger land te verzamelen.

parne gadje 1Verder wordt in de Petrus en Pauluskerk driemaal een optreden verzorgd door ParneGadje, een band die wereldmuziek ten gehore brengt. www.parnegadje.com).

Folkband Mister and Mississippi treedt op in de kerk van Tjamsweer, Lucky Fonz III zingt persoonlijke nummers in het kerkje van Godlinze, dichter Tjitske Jansen brengt poëtische verhalen in de kerk van Krewerd en in de synagoge van Appingedam gaat de nieuwe voorstelling van theater De Steeg in première: Dag Boek! Uiteraard is dit nog maar een kleine opsomming van de deelnemende artiesten. Met een uitverkochte editie in 2015, is Terug naar het begin uitgegroeid tot de publiekstrekker van Noord-Groningen. De kaartverkoop is gestart: tickets zijn te verkrijgen via  www.terugnaarhetbegin.nl, met vroege-vogel-korting tot 1 mei! Voor verdere informatie verwijzen we graag naar de website. De organisatie is in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken weer in handen van organisatiebureau Geert Lameris, ook bekend van het Werkman Jaar.

Leven in verhalen

Elke editie van Terug naar het begin heeft een ander thema: dit jaar duikt het publiek de diepte in met ‘Leven in verhalen’. Zo proeft de bezoeker met de muziekprogramma’s van ‘Van Binnenuit’ heel even hoe het is in een verhaal te leven van een andere cultuur. Zangeres en pianiste Karsu Dönmez, de Oekraïense bayan-virtuoos Oleg Lysenko en wereldmuziekgroep Parne Gadje nemen luisteraars mee op reis. De kerk van Uitwierde staat in het teken van ‘Ongemakkelijk Verhalen’. Rense Sinkgraven gaat in gesprek met spraakmakende auteurs als Mensje van Keulen, Inge Schilperoord en oud stadsdichter van Amsterdam F. Starik. Soms worden verhalen het beste verteld ‘Zonder Woorden’. Dit ervaart het publiek met de filmische stukken van pianist Joep Beving in de monumentale Kabzeël in Appingedam, saxofonist Yuri Honing speelt nummers van zijn nieuwe album Desire in de kerk van Holwierde of de workshop Storytelling met Shostakovich van Marnix van de Poll in de kerk van Opwierde. De aftrap is inmiddels traditie geworden: Henk van Os – Universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam – en journalist/dichter Marjoleine de Vos luiden ‘s ochtends het festivalthema in: De Vos vertelt over het fenomeen dat we van alles een verhaal maken; Van Os neemt het publiek mee naar het begin van de schilderkunst, met verhalen over één van de beroemdste heiligen ter wereld: Franciscus van Assisi.

In Loppersum is Hotel Spoorzicht&Spa een van de sponsoren van het project.

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Laat uw leven niet beheersen door geldzucht, neem genoegen met wat u hebt. Hij heeft immers zelf gezegd: ‘Nooit zal Ik u afvallen, nooit zal Ik u verlaten.’

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland