Activiteiten

Gelijk naar:
Voorwoord
Filmavonden: Leven en dood
Gesprek over geloven
Ouderenkring
Lemon tree (film)
Trouwmakring
Over Eredienst
Bibliodrama
De andere kant van de muur
Bijbels koken
De gelagtafel
Vluchtelingen in Eemsdelta
Adventsmeditatie
Paaskaars maken in het voorjaar
God 9.0
Kerkmuziek
Kloosterweekend
Veertigdagentijd meditatie
Meditatiedag
Heilige strijd
Belijden is doen
Opgaveformulier
Drive downloaden

Voorwoord

Het seizoenprogramma 2023-2024 voor bezinning en ontmoeting van de protestantse gemeente in wording!

De werkgroep heeft bewust een breed scala aan activiteiten gezocht die geleid worden door verschillende personen. Onze gemeente is zeer divers en daarom is een divers aanbod ook niet meer dan vanzelfsprekend.

U kunt zich voor alle activiteiten opgeven 🙂 door het formulier te downloaden, in te vullen en dat formulier in te leveren. Dat gaat het gemakkelijkste op zondag in een van onze kerkgebouwen. Maar het kan natuurlijk ook bij een van de werkgroepleden door de brievenbus worden gedaan.

Opgave via email kan ook.

Stuur een emailbericht naar hogedrive@outlook.com waarin u laat weten aan welke activiteiten u deel wilt nemen.

Het is handig wanneer u zich vóór 1 oktober opgeeft.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met info/begeleiders of stuur een mail naar hogedrive@outlook.com.

Hopelijk tot ziens bij een van de activiteiten: we zien u graag!

Gerda Potze, Melson Zwerver en André van den Bor

Filmavonden: Leven en dood

Net als voorgaande jaren zal er ook dit seizoen weer een reeks films worden vertoond in de Vredekerk. De opzet van de avonden is dezelfde als de afgelopen jaren: een korte inleiding, een boeiende film, en dan napraten onder het genot van een glas wijn.

 

Het thema voor het komende seizoen is ‘Leven en dood’. Wat betekent het om te leven en te sterven? Hoe gaan we om met de eindigheid van ons bestaan? Hoe geven we zin en waarde aan ons leven? Dit zijn enkele van de vragen die aan bod komen in deze serie. Van klassiekers tot hedendaagse meesterwerken, van drama tot komedie, van realisme tot fantasie: acht uiteenlopende films die een breed en divers perspectief bieden op dit universele thema.

 

Wanneer vrijdag 15 september, 20 oktober, 17 november, 15 december, 19 januari, 16 februari, 15 maart, 19 april, 17 mei
Tijd 20.00 uur
Waar Vredekerk, Loppersum
Info/begeleiding Melson Zwerver (06-16963175)

Gesprek over geloven

GOG staat voor Gesprek Over Geloven. We zijn een groep dames en heren in de leeftijd van 30 tot 60 jaar (ruim gerekend) en afkomstig uit beide gemeenten. We komen 1 keer in de maand bij elkaar om te praten over dingen die ons interesseren, en dat kan van alles zijn. We beginnen met een kop koffie/thee en kletsen even over wat ons bezig houdt, en daarna bespreken we een onderwerp. Hierin hebben we een open en nieuwsgierige houding, en oordelen niet. Iedereen mag geloven en vinden wat hij/zij wil. Omdat iedereen een drukke agenda heeft, is de samenstelling van de groep elke keer.

heel wisselend, wat het ook erg gezellig maakt. In totaal zijn we ongeveer met 13 personen.

Naast de gesprekken hebben we ook andere bezigheden. Zo hebben we in het verleden bezoeken gebracht aan kloosters (Boeddhistisch en Katholiek), een moskee en kerken met vrijere diensten om te ervaren hoe dat is. Maar ook bezoeken aan de oudere en wijzere gemeenteleden waren erg waardevol. En hebben we het afgelopen seizoen een Taizé viering georganiseerd. Tussendoor eten we 2 keer per jaar onze eigen baksels (en die van de ander natuurlijk)

We zouden het erg leuk vinden als we nieuwe mensen mogen verwelkomen in onze groep. Op dinsdag 19 september is de eerste keer dat we bij elkaar komen na de zomerstop. We weten nog niet bij wie, maar mocht je interesse hebben, mail of bel dan met Hanneke Reinders, hannekereinders17@hotmail.com

Wanneer dinsdag 19 september
Tijd 19.30 uur
Waar Wijmerspad 39, Loppersum
Info/begeleiding Hanneke Reinders (06-53814667)

Ouderenkring

In het voorjaar van 2023 zijn we gestart met een ouderenkring in de Vredekerk. Eens in de paar maand komen we bij elkaar voor ontmoeting en gesprek over uiteenlopende thema’s over kerk, geloof en maatschappij. Ook persoonlijke onderwerpen kunnen aan bod komen. Per keer spreken we het gespreksonderwerp af. De datum wordt bekend gemaakt via de Nieuwsbrief en Op de Hoogte.

Wanneer donderdag 21 september
Tijd 15.00-16.30 uur
Waar Vredekerk, Loppersum
Info/begeleiding Pier Prins (06-43937213)

Lemon tree (film)

“Salam leeft in een Palestijns dorp op de grens van de Westelijke Jordaanoever met Israël. Sinds de dood van haar man leeft ze van de bescheiden opbrengsten van haar citroenbomen. Wanneer de Israëlische minister van defensie haar buurman wordt, eist de geheime dienst dat de citroenbomen om veiligheidsredenen verdwijnen. Salma besluit met de hulp van haar advocaat de zaak voor het Israëlische Hooggerechtshof te brengen. En onverwacht krijgt ze een bondgenoot in haar strijd, de vrouw van de minister”.

In aanloop op de Israël-zondag wordt deze film vertoond. Ook biedt de film een goede aanzet tot gesprek rond het boek van Munther Isaac, ‘De andere kant van de muur’.

Wanneer vrijdag 29 september
Tijd 20.00 uur
Waar Vredekerk, Loppersum
Info/begeleiding Riet Bons-Storm (0596-574111), André van den Bor

Trouwmakring

Voor veel krantenlezers en mediavolgers is het niet altijd makkelijk om in de enorme vloedgolf aan informatie, meningen en soundbites het overzicht te behouden. En, misschien nog wel belangrijker: in de berichten te vinden waar de kern precies zit. Wat er speelt en hoe ons dat als mensen raakt.

In de Trouwmakring bespreken we het nieuws en de actualiteiten, en dan vooral de manier waarop die te maken hebben met ons menszijn, ons geloof en onze blik op de wereld. Dat doen we op een aantal zondagavonden onder het genot van een bij toerbeurt bereide maaltijd. De te bespreken artikelen sturen we in de week voorafgaand aan onze bijeenkomst via e-mail rond.

Zin om mee te eten en te praten? Aan het begin van het seizoen bepalen we in overleg de zondagen. De eerste staat gepland op zondag 8 oktober en daarna kun je contact opnemen met Els Zwerver voor de volgende data. De Trouwmakring soupeert in Elthato.

Wanneer Zondag 8 oktober
Tijd 17.30 tot 20.30 uur
Waar Elthato, Zeerijp
Info/begeleiding Els Zwerver (06-19041341)

Over Eredienst

Marcel Barnard schreef in 2017 deze notitie: ‘Tot Gods Eer. Handreiking voor gesprekken over liturgie’. De aanleiding waren de vele veranderingen in de kerk en die veranderingen leiden in veel gemeentes tot verwarring als het gaat om de liturgie. Op verzoek van de synode schreef liturgiewetenschapper Marcel Barnard dit gespreksboekje. Hij beschrijft de protestantse liturgie, licht de achtergronden ervan toe en geeft een kleine protestantse theologie van de liturgie. En dat alles in nog geen 50 bladzijden!

Met die notitie in de hand willen we op een avond met elkaar over liturgie in gesprek gaan.

Wanneer donderdag 12 oktober
Tijd 20.00-21.30 uur
Waar Vredekerk, Loppersum
Kosten boek 9,99 euro; pdf kosteloos
Info/begeleiding André van den Bor (06-53672710)

Bibliodrama

Bibliodrama, wat is dat?

Het betekent eigenlijk dat je je niet alleen met je hoofd, maar met je hele persoon, je lichaam, je creativiteit in een Bijbelverhaal verdiept. En dat doe je door allemaal een rol in dat verhaal te kiezen en dan te kijken wat er gebeurt. Klinkt misschien vaag, maar er is een begeleider die het goed heeft voorbereid. En je hebt elkaar als medespelers. Bibliodrama is geen toneelstukje dat je instudeert, er is ook geen publiek dat je beoordeelt, je kunt geen fouten maken. Het is vooral veel plezier en aandacht. Een andere, vrije manier om met Bijbelverhalen om te gaan, om er een persoonlijke betekenis in te ontdekken.

Wanneer zondag 15 oktober en zondag 28 januari
Tijd 14.30 -17.00 uur
Waar Elthato, Zeerijp.
Info/begeleiding Gerda Potze (06-31238339)

De andere kant van de muur

Wat is jouw antwoord op geweld en onderdrukking als jij daarvan het slachtoffer bent? Die vraag kan alleen in de praktijk worden beantwoord. Munther Isaac, Luthers predikant in de Geboortekerk in Bethlehem en decaan van het Bible College in dezelfde stad, is daar helder over: geweldloosheid, gebaseerd op het liefdesgebod van Jezus van Nazareth zoals dat tot ons komt in de zogenaamde Bergrede. Hij schrijft dit boek vanachter een scheidingsmuur, in solidariteit met het Palestijnse volk, dat niet gezien en gehoord wordt. Maar hij is niet alleen solidair met hen. Ook Israëlische militairen ziet hij als zijn naasten. “Voor bezetter en bezette geldt hetzelfde: wij missen ons doel, beeld van God te zijn.”

Aan de mensen in het Westen – humanist, atheïst, moslim of christen – vraagt Isaac positie in te nemen. Het gaat om de waardigheid van elk mens. ‘Hoor je mij, zie je mij? Ik ben jouw spiegel. Als jij voor mij opkomt, red jij niet alleen jezelf, maar de hele wereld.’

Wanneer donderdag 2, 16 en 30 november
Tijd 20.00-21.30 uur
Waar Vredekerk, Loppersum
Kosten 19,00 euro (korting mogelijk)
Info/begeleiding Riet Bons-Storm (0596-574111), André van den Bor

Bijbels koken

Op mijn kookboekenplank staat een koekjesbijbel en een soepbijbel. Als ik zou willen, zou ik mijn collectie kunnen uitbreiden met een pastabijbel, een bijbel van de Indonesische keuken, een koolhydraatarme bijbel en allerlei andere naslagwerken.

Maar wat staat er in de Bijbel over koken en eten? Er zijn genoeg verwijzingen te vinden (denk aan Esaus verlangen naar ‘dat rode’ of het dieet van honing en sprinkhanen van Johannes) en aan de hand daarvan wil ik graag een of enkele avonden gezamenlijk koken en eten, geïnspireerd op wat er in de bijbel over eten en drinken terug is te vinden.

Wie geïnteresseerd is om mee te koken (of alleen wil komen eten – weggooien is zonde natuurlijk!), kan zich bij mij aanmelden. In overleg prikken we dan een of meer vrijdagmiddagen en bepalen we de locatie en de kosten.

 

Wanneer November en/of maart
Info/begeleiding Els Zwerver (06-19041341)

De gelagtafel

Voor De Gelagtafel is voor 18plussers en 23minners. Ongeveer.

Plaats van samenkomst is rond een ‘gelagtafel’. De eerste keer in het Dorpshuis van Zeerijp.

We gaan aan de praat met elkaar, gewoon over van alles en nog wat. Maar ook over onderwerpen waar je het niet zo snel over hebt. Over geluk en ongeluk. Leven en dood. Samenzijn en eenzaamheid. Zin en zinloosheid. Hyper en down. Relaties en seks. Geloof en geen geloof. Hemel en hel. En voetbal.

Meer info? Bel. Of mail: pasteriep@outlook.com

Wanneer zondag 5 november
Tijd Borreltijd: 16.37 uur
Waar Dorpshuis, Zeerijp
Info/begeleiding André van den Bor (06-53672710)

Vluchtelingen in Eemsdelta

Op deze avond leggen drie lokale politici die ook lid zijn van onze gemeente hun politieke positie uit ten aanzien van vluchtelingen en migranten in Eemsdelta.

De bedoeling is om (meer) begrip te krijgen voor de verschillende standpunten. Door vragen te stellen willen we de redenen waarop de politieke standpunten zijn gebaseerd duidelijk(er) voor ogen krijgen.

Begrip en duidelijkheid leidt er niet per se toe dat mensen het eens zijn met elkaar, maar zonder begrip en duidelijkheid lukt dat sowieso nooit.

De bedoeling van deze avond is niet om een strijd aan te gaan, we willen ook geen ‘welles-nietes’ spel spelen en er zal geen ruimte worden geboden om anderen lelijk weg te zetten. Het gaat om een verdiepend gesprek.

Wanneer Dinsdag 28 november
Tijd 20.00 uur
Waar Vredekerk, Loppersum

Adventsmeditatie

Op de vroege zaterdagmorgen in de Jacobuskerk in Zeerijp.
Er wordt een tekst(je) gelezen, daarna volgt een stiltemeditatie van 20 minuten. We sluiten af met het gezamenlijk zingen van het Onze Vader.
Daarna is er voor wie wil nog koffie of thee in Elthato. En soms is daar als een soort van wonderbare spijziging een broodje of iets anders lekkers bij.

Waardevolle momenten van verstilling op weg naar Kerst.

Wanneer zaterdagmorgen 2, 9, 16 en 23 december
Tijd 07.30 uur
Waar Jacobuskerk, Zeerijp
Info/begeleiding Gerda Potze (06-31238339)

Paaskaars maken in het voorjaar

Het gebruik van de paaskaars gaat terug op een eeuwenlange traditie. Al in de tijd van Augustinus (± 400 na Christus) werd de paaskaars in de Paasnacht brandend de kerk binnengebracht. Ook in onze protestantse kerk heeft de paaskaars zijn herintrede gedaan en is sindsdien niet meer weg te denken.

De paaskaars is een grote kaars, traditioneel versierd met het kruis en het jaartal. Daarnaast zijn er tal van andere symbolen mogelijk als versiering van de paaskaars.

In deze workshop willen we samen paaskaarsen maken voor in de kerk.

We komen eerst bij elkaar hierover met elkaar in gesprek te gaan. Daarna laten we onze gedachten gaan over een ontwerp. Als het haalbaar is, gaan we ook een keer naar Kevelaar naar de Kaarsenkapel én om ‘versier was’ te halen én om apfelstrudel te eten!

Hierna zullen we in één of twee bijeenkomsten paarskaarsen maken.

Wanneer dinsdag 12 december
Tijd 20.00 – 21.30 uur
Waar Elthato
Info/begeleiding André van den Bor (06-53672710)

God 9.0

‘God 9.0 – De spirituele groeikansen van het christendom’ is een opmerkelijk boek en is al een aantal jaren populair in het Duitse taalgebied, waar het ook verschenen is. In 2018 is het door theoloog Piet van Veldhuizen vertaald in het Nederlands.

Met het boek gaan we aan de slag met geloof, Godsbeelden, spiritualiteit. We zullen ontdekken hoe je woorden kunt geven aan je eigen spiritualiteit door het ontdekken van een kader waarin je je eigen spirituele groei kan verwoorden en begripvol om kan gaan met verschillen in geloof, Godsbeelden en spiritualiteit bij de mensen om je heen.

Wanneer dinsdag 30 januari; 27 februari; 26 maart; 23 april
Tijd 20.00-21.30 uur
Waar Elthato, Zeerijp
Kosten 26,00 euro
Info/begeleiding André van den Bor (06-53672710)

Kerkmuziek

Gregoriaans is een vorm van liturgische muziek die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Het is vernoemd naar paus Gregorius I, die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van deze muziekstijl. Het Gregoriaans bestaat voornamelijk uit gezangen en psalmen die mondeling werden overgedragen van generatie op generatie in kloosters en kerken. Het wordt gekenmerkt door eenstemmigheid, zonder harmonieën of instrumentale begeleiding. Het wordt vaak gezongen in het Latijn en heeft een meditatief en contemplatief karakter. Gregoriaanse gezangen worden nog steeds gebruikt in de Rooms-Katholieke Kerk en sommige andere christelijke denominaties. Ook in ons Liedboek 2013 zijn niet alleen antifonen en refreinen te vinden, ook lofzangen zoals het Magnificat die hun wortels hebben in het Gregoriaans. Daarnaast hebben verschillende melodieën van onze Geneefse Psalmen hun oorsprong in het Rooms-Katholieke, bijvoorbeeld wanneer een oude hymne als bron heeft gediend. Een mooi bijvoorbeeld hiervan is Psalm 80, waarvan de Geneefse melodie haar oorsprong heeft in de sequentia Victimae Paschali Laudes (geschreven door Notker Balbulus, een Benedictijnse monnik in St. Gallen, Zwitserland). Deze avond kan een interessant inkijkje geven in het komende kloosterweekend.

Wanneer zondag 11 februari
Tijd 19.30 uur
Waar Jacobuskerk, Zeerijp
Info/begeleiding Henk de Vries

Kloosterweekend

Een kloosterweekend in de abdij Koningsoord, een Cisterciënzer monastieke gemeenschap: https://abdijkoningsoord.org/

Het weekend begint aan het begin van de vrijdagmiddag en duurt tot en met zondagmiddag.

De abdij Koningsoord is de enige trappistinnenabdij van Nederland. De levenswijze in de Trappisten- of Cisterciënzerorde van de Stricte Observantie is een leven van volledige toewijding aan God. Het is een leven in eenzaamheid en stilte, gebed en werk.

De opzet van het kloosterweekend is in de eerste plaats om zoveel mogelijk iets van dit kloosterleven mee te maken, in het ritme van de gemeenschap, door meedoen met de gebedstijden en het onderhouden van de stilte, ‘uiterlijk en innerlijk’. Het programma is dus heel bescheiden en sober en zal door jezelf ingevuld worden. Voorafgaande aan het weekend komen deelnemers op een avond bijeen.

Wanneer vrijdag-zondag 16-18 februari 2024
Waar Abdij Koningsoord, Arnhem
Kosten € 110,00 exclusief reiskosten
Info/begeleiding André van den Bor (06-53672710)

Veertigdagentijd meditatie

De vorm van deze 40-dagentijdmeditatie is gelijk aan die van de Adventsmeditatie (blader even terug): 7 zaterdagen om 7 uur een half uur stiltemeditatie met aansluitend een ontbijtje in Elthato.

Wanneer zaterdagmorgen 17 en 24 februari, 2, 9, 16, 23, en 30 maart
Tijd 07.30 uur
Waar Jacobuskerk, Zeerijp
Info/begeleiding Gerda Potze (06-31238339)

Meditatiedag

Het christelijk stil gebed is een ontvankelijke methode “die onze relatie met God, de Inwonende Aanwezigheid, verdiept… een gebed waarin we Gods aanwezigheid in ons kunnen ervaren, dichterbij dan ademen, dichterbij dan denken, dichterbij dan het bewustzijn zelf.”

Wie zich opgeeft voor deze dag, kiest ervoor de stilte te zoeken en om in de stilte te blijven. Die stilte zal worden gezocht via een bepaalde weg of methode. Door stil te zitten, op een stoel of kussen, zo’n 45 minuten, vier à vijf keer, en op andere manieren. Tussen de middag is er een lunch. Aan het einde van de dag kunnen ervaringen gedeeld worden.

Kijk voor meer achtergrondinformatie op www.contemplativeoutreach.org/nl/ of op www.wccm.nl.

Wanneer zaterdag 16 maart
Tijd 09.30 – 16.30 uur
Waar Jacobuskerk, Zeerijp
Info/begeleiding André van den Bor (06-53672710)

Heilige strijd

Over veiligheid is veel te doen. Immers onze wereld wordt opgeschrikt door aanslagen, terreur, oorlog, grote en kleine criminaliteit en door grensoverschrijdend gedrag. Wat doet dat met ons gevoel van veiligheid. En wat valt er te doen tegen dit kwaad?

Beatrice de Graaf spreekt vanuit een christelijk perspectief over een heilige strijd tegen het kwaad. Hoe ziet zij die strijd? En hoe kijkt zij aan tegen veiligheid? Het boekje, ‘Heilige strijd. Het verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad’, geeft een mooie aanleiding om met elkaar van gedachten te wisselen over een actueel thema als veiligheid en onveiligheid met vaak angst als gevolg. Er wordt een inleiding gegeven en daarna kunnen we het gesprek aangaan over vragen rond veiligheid.

Wanneer maandag 15 april
Tijd 19.30 uur
Waar Vredekerk
Info/begeleiding Pier Prins

Belijden is doen

Belijdenis doen is een manier om iets wat belangrijk voor je is in de tijd te markeren. Precies zoals een trouwdag bijvoorbeeld. En zoals een trouwdag niet het begin of het einde is, zo is ook een belijdenisdag niet het begin of het einde.

 

Belijdenis doen is eigenlijk niet veel anders dan een kleurbekentenis tegenover God, anderen en jezelf: ik geloof… Het wil niet zeggen dat je er dan bent. Het wil ook niet zeggen dat het dan pas begint. Het is een markeringspunt op de weg die je samen aflegt met anderen, vaak zoekend en soms vindend naar God en naar manieren hoe je in deze tijd kunt geloven.

 

Bijna vanaf het allereerste begin – nog nét niet het jaar 0 – zijn er mensen die de tijd markeren door gelovig kleur te bekennen. Wereldwijd gaat die kleurbekentenis samen met een voorbereidende bezinningsperiode. Soms duurde die jáááren, soms maanden. Het is een tijd waarin je je afvraagt wat of wie je gelooft en waar je als gelovige voor wilt gaan en staan.

Pinksteren kan zo’n markeringsmoment zijn. Een moment om hardop en voor iedereen die het horen wil gelovig kleur te bekennen: je ondubbelzinnig te verbinden met God – in woorden en met daden – en bewust deel uit te maken van de geloofwerkgemeenschap van Jezus Christus.

Als je geloofsbelijdenis wilt doen of je daarop wilt oriënteren, neem dan contact op.

Bel ook gerust als je (heel) lang geleden ‘aangenomen bent’ maar geen idee meer hebt wat je destijds hebt beloofd en je je opnieuw wilt wagen aan die zoektocht waar jij als gelovige voor wilt gaan.

Wanneer? In overleg. Info, begeleiding en aanmelding bij André van den Bor (06-53672710 of pasteriep@outlook.com)

Opgaveformulier

Opgaveformulier3

Drive downloaden

DRIVE 23-24 aanbod vs 08-VDB-ProDesk

 

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Laat uw leven niet beheersen door geldzucht, neem genoegen met wat u hebt. Hij heeft immers zelf gezegd: ‘Nooit zal Ik u afvallen, nooit zal Ik u verlaten.’

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland