- Kloosterweekend
- Taizé jongerenreis
- Film in de kerk
- De kerk draait door
- Paaskaars maken in het voorjaar
- Keek op de preek
- Terugkomavonden
Kloosterweekend
Een kloosterweekend bij de Benedictijnen in de Abdij van Egmond.
Het weekend begint aan het begin van de vrijdagmiddag (vertrek: 13 uur) en duurt tot en met zondagmiddag (terugkomst: 17 uur).
Het leven van de Benedictijner monniken is een gebedsleven, gericht op het zoeken van God (in plaats van naar God). Dit gebed vindt uitdrukking in de dagelijks gezongen liturgie van getijden en eucharistie; daarnaast onderhoudt iedere monnik individueel zijn persoonlijk gebed in de stilte van zijn cel, in de tuin, en zover mogelijk bij het werk. De monniken geloven dat hun bidden hen meer één maakt met God, hun onderlinge liefde bevordert alsook hun liefde voor alle mensen en Gods hele schepping.
De opzet van het kloosterweekend is in de eerste plaats om zoveel mogelijk iets van dit kloosterleven mee te maken, in het ritme van de gemeenschap, door meedoen met de gebedstijden, de maaltijden. Het programma voor de tussentijd is heel bescheiden: we zullen een van de broeders ontmoeten en op verschillende manieren onze ervaringen met elkaar delen. Maximaal 8 deelnemers.
Wanneer: 14-16 januari 2022
Waar: Abdij van Egmond
Kosten: 120 euro exclusief reiskosten
Info en opgave (vóór 1 oktober) bij André van den Bor (pasteriep@outlook.com of 06-53672710)
Taizé Jongerenreis
Taizé is een belevenis. Duizenden jongeren vanuit de hele wereld ontmoeten elkaar wekelijk in dit piepkleine plaatsje Taizé in Frankrijk. In Taizé is niet alleen een plaatsje maar ook de naam van oecumenische broedergemeenschap. Jongeren lopen één week min of meer met de broeder mee: door te bidden en te zingen, door gezamenlijk te eten en te werken, door met elkaar te praten en te dansen. De ontmoetingen in Taizé zijn vooral bedoeld voor jongeren van 17 t/m 29 jaar.
Ter voorbereiding op deze jongerenreis ontvangen de deelnemers nog een uitnodiging voor een informatie- en kennismakingsavond.
Meer informatie: www.taize.fr/nl
Wanneer: wordt nog bekend gemaakt
Kosten: ± €100,00 inclusief reis en verblijf
Nog meer informatie bij: André van den Bor (pasteriep@outlook.com of 06-53672710)
Film in de kerk
Na een coronastop van ruim anderhalf jaar staat er komend seizoen in de Vredekerk van Loppersum weer een serie films op het programma. Het thema van de reeks is ‘Ziek’, heel toepasselijk in deze tijd. Veel filmmakers hebben zich door het thema ziekte laten inspireren om te laten zien hoe mensen vechten tegen het verval van hun lichaam, en de manier waarop hun omgeving daarop reageert.
We trappen het seizoen af op 15 oktober met The Diving Bell and the Butterfly, een film uit 2007 van regisseur Julian Schnabel. In de film volgen we de redacteur van het Franse tijdschrift Elle die getroffen wordt door een enorme beroerte. De film is op feiten gebaseerd.
De overige data van dit filmseizoen zijn: 19 november, 17 december, 21 januari, 18 februari, 18 maart, 22 april en 20 mei (grofweg elke derde vrijdag van de maand). De films beginnen om 20:00 uur en worden voorafgegaan door een (korte) inleiding. Koffie en thee staan vanaf 19:45 klaar. Na afloop is er ruim gelegenheid om na te praten met een glas wijn en iets lekkers.
Graag neem ik uw suggesties mee in het programma. Kent u dus een film die mooi zou passen binnen het thema, laat het mij dan weten. Ik ben benieuwd naar uw suggesties! Wilt u elke maand een uitnodiging ontvangen per mail, stuurt u mij dan even een mailtje, dan zet ik u op de lijst.
Melson Zwerver tel. 0596-851382 e-mail melson@melson.nl
De Kerk Draait Door
Ook dit jaar gaat Melson Zwerver in de Petrus en Pauluskerk weer in gesprek met boeiende mensen die iets met Groningen hebben te maken. Afgelopen jaar was dat weerman Peter Kuipers Munneke. De video van het gesprek is terug te kijken op YouTube (zoek ‘Peter Kuipers Munneke Loppersum’).
Op 4 november is schrijver Koos Dijksterhuis te gast in de kerk. Hij schrijft drie keer per week het Natuurdagboek in Trouw, en daarnaast schrijft hij boeken over vogels, schelpdieren en het wonder van de natuur. In februari is schrijver en dichter Marjoleine de Vos te gast.
Houd de lokale media en de kerkbladen in de gaten voor nadere informatie over deze bijzondere reeks interviews
Paaskaars maken in het voorjaar
Het gebruik van de paaskaars gaat terug op een eeuwenlange traditie. Al in de tijd van Augustinus (± 400 na Christus) werd de paaskaars in de Paasnacht brandend de kerk binnengebracht. Ook in onze protestantse kerk heeft de paaskaars zijn herintrede gedaan en is sindsdien niet meer weg te denken.
De paaskaars is een grote kaars, traditioneel versierd met het kruis, de Griekse letters Alfa en Omega (als eerste en laatste letter van het alfabet, begin en einde) en het jaartal. Daarnaast zijn er tal van andere symbolen mogelijk als versiering van de paaskaars, bijvoorbeeld een regenboog als symbool van het verbond, een duif, het paaslam, een vissersboot met netten vol vis, brood en wijn, vijf broden en twee vissen.
In deze workshop willen we samen paaskaarsen maken voor thuis en/of in de kerk.
We komen eerst bij elkaar hierover met elkaar in gesprek te gaan. Daarna laten we onze gedachten gaan over een ontwerp. Als het haalbaar is, gaan we ook een keer naar Kevelaar naar de Kaarsenkapel én om ‘versier was’ te halen én om Apfelstrudel te eten!
Hierna zullen we in één of twee bijeenkomsten paarskaarsen maken.
Wanneer: 9 december 2021
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur
Waar: Elthato, Zeerijp
Info en opgave (vóó 1 oktober) bij André van den Bor (pasteriep@outlook.com of 06-53672710)
Keek op de Preek
Na afloop van een kerkdienst gaan we met een bak koffie en een plak cake met elkaar om een tafel zitten en praten zo wat na over ‘de preek’. Wat is blijven hangen en waarom? Wat stoorde, wat roept vragen op, wat was mooi, wat viel je op, wat raakt je en wat neem je mee om te onthouden?
Zoiets. Een halfuurtje ongeveer.
Wanneer: 17 oktober, 20 februari, 15 mei
Tijd: na afloop van de viering in Elthato
Info en begeleiding: André van den Bor (pasteriep@outlook.com of 06-53672710)
Terugkomavonden
In de loop van het kerkelijk jaar zullen er terugkomavonden worden georganiseerd.
Zo’n terugkomavond kan te maken hebben met het feit dat je ooit iemand hebt laten dopen (doop-terugkomavond). Of dat je ooit een keer belijdenis hebt gedaan (belijdenis-terugkomavond). Of aan iemand trouw hebt beloofd (trouw-terugkomavond).
Kenmerkende vragen voor deze avonden zijn ‘hoe kijk je terug op dát moment’, ‘heb je er iets aan gehad’, ‘wat had je achteraf eerder willen weten’ en ‘wat heb je door de tijd geleerd’. Zoiets.
Uitnodigingen voor deze avonden vallen vanzelf – nou ja – bij je in de bus.