Evenementen

Vredekerk-Maarland

Natascha’s beloofde land.

Een maand lang fietste de Nederlands-Joodse journalist Natascha van Weezel door Israël en de Westbank. Zo ontmoette ze mensen van haar generatie met wie ze sprak over hun toekomstdromen in misschien wel het meest gecompliceerde conflictgebied ter wereld.

Natascha wordt zelf af en toe tot wanhoop gedreven door het conflict, omdat ze van haar Israëlische familie houdt maar tegelijkertijd worstelt met het regeringsbeleid van de enige Joodse staat ter wereld. Tijdens haar fietstocht van de badplaats Tel Aviv tot het vluchtelingenkamp Askar en van de Palestijnse stad Ramallah tot de nederzetting Yitzhar, sprak ze met jonge Israëli’s en Palestijnen die ondanks het geweld en de druk vanuit dwingende sociale, religieuze en politieke druk hun lot in eigen hand nemen zelfs al gaat dat recht tegen de stroom in.

De vier delen van deze documentaire zijn al op televisie vertoond. Wij bekijken en bespreken ze op twee avonden in de Vredekerk, ze vormen een mooie voorbereiding voor Israëlzondag.

U / jij bent van harte welkom op maandagavond 16 september en dinsdagavond 24 september in de Vredekerk in Loppersum, Burgemeester van de Munnikstraat 16.

We beginnen om 19.30 uur en stoppen om ongeveer 21.30 uur.
De begeleiding is in handen van Riet Bons-Storm en Tjalling Huisman.
Voor informatie en aanmelding: tjhuisman27@gmail.com / 0596 57 13 93

De Kerk Draait Door: José Woldring in de Petrus en Pauluskerk in Loppersum.

Op donderdag 31 oktober om 20.00 uur komt José Woldring oftewel The Media Nanny in de Petrus en Pauluskerk in Loppersum.

José Woldring werd geboren in Loppersum, en woont nu zowel in Loppersum als in Amsterdam. Maar ook een groot deel van haar tijd brengt zij door op reis, om de p.r. te verzorgen van één van haar dj’s. Om maar een paar namen te noemen: Martin Garrix, David Guetta en The Black Madonna. Zo is zij veel aan het werk in de wereld van de Dance, of in het kantoor van haar bedrijf The Media Nanny in Amsterdam.

Haar passie voor de muziek zette haar op het spoor van haar werk, haar Groningse nuchterheid en haar eerlijkheid zet zij daarbij in. Zelf relativeert zij haar succes: “Het succesverhaal, zo wordt het dan ook altijd opgeschreven in van die zakenbladen en vrouwenmagazines. Tja, denk ik dan, een succesverhaal. Ik ben daar niet zo mee bezig. Ik ben blij dat het goed gaat en ik maak bijzondere dingen mee. Maar wat is precies succes? Dat ik vierentwintig uur per dag aan het werk ben, is dat niet. Is dat succes, dat ik niet tegen mijn familie durf te zeggen dat ik weer plotseling naar New York moet en dus niet thuis kan zijn. Dat vind ik echt verschrikkelijk……….” (interview Volkskrant Magazine 13 oktober 2018).

José Woldring zal in de Petrus- en Pauluskerk geïnterviewd worden over haar leven en haar kijk op het leven. Tussendoor is er muziek. Na het interview is er gelegenheid om na te praten met een drankje en een hapje.

De toegang is gratis. Aan het eind van het programma kunnen de aanwezigen een bijdrage geven. De avond met José Woldring is een initiatief van de Protestantse gemeente Vredekerk-Maarland en  staat in een serie avonden waarin eerder zanger Arnold Veeman, cabaretier Peter de Haan / Pé Daalemmer, arts – columnist Sander de Hosson, dichter Jean-Pierre Rawie, zanger Erwin de Vries en voetbaltrainer Ron Jans te gast waren.

Vanaf 19.30 uur is de kerk open en is er koffie en thee.

PaasChallenge 2020: jongeren ‘doorleven’ het Paasverhaal.

In de Paasnacht van zaterdag 11 april op zondag 12 april ‘doorleven’ vele jongeren van kerken uit heel Nederland het Paasverhaal tijdens de PaasChallenge 2020. Ze kruipen een nacht lang in de huid van bijvoorbeeld Petrus, Johannes en Judas.

JOP ontwikkelde twee jaar terug dit verrassende nieuwe spel voor jongeren, ze schrijven daar over:
“Wij denken dat je jongeren beter bereikt door ze dingen te laten beleven. Jongeren kruipen deze nacht in de huid van één van de hoofdpersonen uit het Paasverhaal en ervaren hoe zij zich gevoeld moeten hebben in de nacht van Jezus’ sterven.”

De nacht start om 22.00 uur met een laatste avondmaal. De deelnemers krijgen in een ‘Wie is de Mol’-achtig spel te maken met emoties als achterdocht, spanning, eenzaamheid, vermoeidheid en troost. Een deel van de opdrachten speelt zich buiten af. De opdrachten worden in de loop van de nacht fysiek steeds zwaarder. De ontknoping vindt plaats als de zon opkomt op Paasmorgen. 
Ben je 12 jaar of ouder en lijkt het je leuk om mee te doen?

Geef je dan op bij Geja Huizing 06-36 53 33 88, gejahuizing@planet.nl

of Melson Zwerver 06-16 96 31 75, melson@melson.nl

Filmavonden

Ook dit seizoen wordt er weer een reeks films ver­toond in de Vredekerk. Dit jaar staan kinderen centraal: volwassen verhalen door de ogen van kin­deren bezien.

Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Neder­land werd bevrijd, zal de nadruk in de tweede helft van het seizoen liggen op de ervaringen van kinde­ren in de oorlog.

De data van de filmavonden kunt u alvast noteren: 18 oktober, 15 november, 13 december, 17 januari, 14 februari, 13 maart, 17 april en 15 mei.

De invulling van het programma laat ik graag van het toeval, mijn humeur en uw filmkennis afhan­gen. Hebt u suggesties voor mooie films met kinde­ren in de hoofdrol, laat het me vooral weten via melson@melson.nl!

Op 18 oktober trappen we het seizoen af met de Italiaanse klassieker De fietsendieven uit 1948. Een werkloze vader vindt in het naoorlogse Rome ein­delijk een baantje, maar al op de eerste dag wordt zijn fiets gestolen. Samen met zijn zoontje begint een zoektocht naar de gestolen fiets.

De films beginnen, na een korte inleiding, om 20.00 uur. Koffie en thee staan vanaf 19.45 uur klaar. Na afloop is er ruim gelegenheid om met elkaar door te praten over de film. Toegang is gratis; wie dat wil, kan een vrijwillige bijdrage achterlaten voor de onkosten.

Melson Zwerver

Nieuwsbrief Vredekerk

Bijbelvers van de dag

Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad.