Corona tijd in een verzorgingshuis, vrijdag 15 mei

Wat is er veranderd de afgelopen weken in mijn werk als zorgcoördinator in Wiemersheerd?

Wat betreft de normale zorgtaken, zoals wassen, aankleden, medicatie geven en helpen met eten, verandert er weinig en gaat dat gewoon door. Maar doordat er nu geen bezoek meer mag komen bij de bewoners, komen er andere taken bij voor ons; praktisch gezien: planten verzorgen op de kamer, klokken opwinden en bijzetten, post rond delen en kijken of we de familie daarover moeten mailen dat er belangrijke post is. Ook is er een aantal families die de was doen voor vader of moeder, familie geeft door wanneer ze langs komen en wij zorgen er voor dat de vuile was klaar staat in de sluis; en later de schone was weer halen en in de kasten leggen. Het zijn natuurlijk maar kleine dingen maar we merken het wel.

In het begin kwam een aantal vrijwilligers nog wel om te helpen met de koffie of brood / warm eten uitdelen. Begrijpelijk dat deze groep, over het algemeen oudere vrijwilligers, heeft gezegd: we durven het niet meer aan en stoppen eerst. Omdat we willen voorkomen dat er teveel personeel op de etages komt, zijn deze taken er ook bij gekomen voor de zorgmedewerkers op een aantal etages.

Dit alles is niets in vergelijking met dat de bewoners heel erg hun familie missen en dat heeft ook veel invloed op ze. Je ziet wel een aantal bewoners daardoor achteruit gaan. Gelukkig kunnen de bewoners via een speaker systeem wel met hun familie praten maar de knuffel wordt erg gemist. En dan probeer je dat als medewerker te vergoeden door toch af en toe maar een arm om ze heen te slaan ondanks de 1,5 meter die er eigenlijk moet zijn; maar in de zorg werkt dat toch niet. Bij de ouderen met dementie is dat ook niet te voorkomen. Het zou voor de bewoners fijn zijn als er weer wat bezoek zou mogen komen maar het blijft ook wel spannend hoe dat zou moeten gaan en houden we het coronavirus dan wel buiten het huis?

Wat zijn we als Wiemersheerd de afgelopen weken verrast met bloemen, kleine cadeautjes, een mooi bloemstuk vanuit de kerk in de Stille week, vele kaarten vanuit het dorp en prachtige tekeningen. Als u voor Wiemersheerd staat kunt u het goed zien op de 2 en 3  etage. Op de begane grond en 1 etage hangt het in de huiskamers. 

Reageren? Mail / bel Geja Huizing: gejahuizing@planet.nl / 0596 57 18 31

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Wie een lamp aansteekt, zet hem niet onder een vat of onder een bed, maar plaatst hem op een standaard, zodat iedereen die binnenkomt het licht ziet.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland