Daoud Nassar is een Palestijn en, zoals het merendeel van de Palestijnen, put hij zijn kracht uit het (christelijk) geloof. Hij is een Palestijn wonend in een Palestijns Gebied, de Westelijke Jordaanoever, dat bezet is door de staat Israël. Dat betekent dat hij dagelijks lijdt onder de – vaak gewelddadige – beperkingen die deze bezetting hem en zijn familie oplegt. Hij gedraagt zich hieronder niet als slachtoffer, maar werkt geweldloos aan vrede tussen zijn volk, de Palestijnen, en Israël. Hij nodigt ons uit tot solidariteit. Zonder de ellende van zijn situatie te verdoezelen wil hij anderen, ook ons, meenemen in het werken aan vrede, zodat beide volken, Israëliërs en Palestijnen, het Land zullen gaan delen.
Even buiten Bethlehem ligt op een heuvel de ‘Tent of Nations’, het bedrijf van de olijvenboer Daoud Nassar en zijn broer Daher, waar hij met zijn familie woont in een verzameling huizen, tenten, afdakjes en vooral bewoonbaar gemaakte grotten. Zonder waterleiding. Niet ver daarvandaan ligt een Joodse nederzetting: een verzameling witte huizen, veel groen ertussen, Israëlische vlaggen. Daar wonen Joodse kolonisten op Palestijns gebied. Deze zgn. nederzettingen zijn verboden door de Verenigde Naties, maar de wereld laat het toe. De Israëlische regering wil het terrein van de familie Nassar hebben, want het past in de ring van Joodse nederzettingen die op Palestijns gebied gebouwd worden met de bedoeling Jeruzalem voor Palestijnen af te sluiten. Daoud en zijn familie weigeren echter hun land af te staan. Dus wordt hun bedrijf en huis al jarenlang bedreigd door afbraak. In feite is er al veel ’s nachts door de Israelische regering en door Joodse kolonisten kapot gemaakt. Heel belangrijk: anderhalf jaar geleden is ook het merendeel van de olijfboomgaarden in een nacht verwoest.
Maar behalve boer is Daoud ook een werker aan vrede en verzoening. In de optrekjes, tenten en grotten heeft hij een soort ‘vormingscentrum voor vrede’ opgericht: ‘Tent of Nations’, waar volken elkaar kunnen ontmoeten, Joodse Israëliërs en Palestijnen. Daar worden cursussen gegeven, workshops, er worden kinderkampen en jeugdbijeenkomsten gehouden, voor beide volken. Want het motto van Daoud en Daher en hun familie, dat op de grote steen bij de ingang van hun ‘huis’ staat is: “Wij weigeren vijanden te zijn”.
Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is ingewikkeld, en vaak gecompliceerd door geweld van beide zijden. Aan wie is het land beloofd? Wat zegt ons christelijk geloof? Mag Israël een staat zijn, uitsluitend voor Joden, of wil God dat er respect en ruimte is voor de vreemdeling, de niet-Jood, omdat God van álle mensen houdt? Kom luisteren naar Daoud, laat je informeren en doe mee in het gesprek.
Buitenpost, maandag 2 februari, 2-5 uur, De Schakel, Voorstraat 15;
Loppersum, maandag 2 februari, 19.30 – 22.00 uur, de Vredekerk, Burg. van de Munnikstraat 16.
Informatie, voor Buitenpost: Jacomijn Steen (vandersteen@filternet.nl).
Voor Loppersum: Riet Bons-Storm (bonstorm@hetnet.nl).