Deel-Je-Leven-Veiling Kavel 19: Rondrit in een Daf

Op zaterdag 29 oktober verzamelden Herman Pot, Gerard Winter, Piet Waijer, Jaap Korblet, Albert Flikkema en Bert de Regt zich bij de Lopster molen de Stormvogel. Marco Roepers en Tjitse Mollema hadden daar hun Dafjes (46 en 33) geparkeerd in afwachting voor de invulling van kavel 19: De rondrit in een Daf.
daf1Maar voor we gingen rijden, eerst koffie in de schuur bij de Stormvogel. Daar bekeken we een video van Daf waarin de werking van de Variomatic wordt uitgelegd. De variomatic is een bijzondere automaat: Hij is continu variabel, dat wil zeggen traploos. Hij werkt met schijven en riemen en het geheel wordt aangestuurd door centrifugaalkrachten en het motorvacuüm. Het is in vergelijking met andere automatische transmissies verrassend eenvoudig en beschikt toch over bijzondere kwaliteiten. “Less is more”, zeg maar.

We stapten in de Daf (het enige Nederlandse automerk met auto’s voor de massa) voor een tochtje langs een paar molens in de ruime omtrek van Loppersum. Met volbeladen Dafjes belandden wij in de uitgestrekte velden achter Garrelsweer waar molenaar Jaap Schuurman ons al opwachtte bij zijn Kloostermolen.daf2
daf3De Kloostermolen is een poldermolen, die het water uit een polder maalt. De naam verwijst naar het voormalig klooster Bloemhof in Wittewierum. De kloostermolen is een zelfzwichter. Dat wil zeggen dat wieken met een vernuftig systeem zijn uitgerust waarbij de kleppen in de wieken zich afhankelijk van de windkracht zich kunnen openen en sluiten, waardoor de molen respectievelijk minder of meer wind vangt. De molen automatisch past zich continu variabel aan, waardoor het het toerental ongeveer gelijk blijft. De vergelijking met de Variomatic van Daf dringt zich op.
daf4Nadat we ons zeer genoeglijk op hadden gehouden bij de molen van Jaap moest we helaas ook aan de tijd denken en togen we in de Dafjes middels Appingedam en Overschild naar de molen Fram in Woltersum.  De Fram is een houtzaagmolen en het is indrukwekkend om te zien hoe de machinerie van deze molen door de wind wordt aangedreven. Het was heel mooi weer en dat is mooi als in je een Dafje wilt rondrijden, maar om molens in vol bedrijf te zien was er te weinig  wind die dag.
daf5Molenaar Sietse Pot ontving ons en vertelde van de geschiedenis en de werking van de molen. We kregen koffie en taart (van Tjitse). De andere molenaars waren bezig om de te zagen boomstammen in de het “balkgat” voor de molen in de goede richting te leggen. De tijd vloog voorbij en voor het wisten moesten we weer richting Loppersum om nog een beetje binnen ons tijdschema te blijven. We reden terug via Stedum weer naar de Stormvogel. Het was een leuke en ontspannen dag geweest. We hebben er allemaal van genoten!
daf6(Foto’s van Herman Pot)

 

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Als iemand Gods tempel vernietigt, zal God hem vernietigen, want Gods tempel is heilig – en die tempel bent u zelf.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland