Een wandkleed op reis

De manifestatie Bitterzoet Erfgoed besteedde in 2022 aandacht aan het koloniale- en slavernijverleden van Groningen, en de doorwerking daarvan op de hedendaagse maatschappij. Verschillende culturele instellingen gingen met dit onderwerp aan de slag. Er waren lezingen, voorstellingen en tentoonstellingen.

In de Akerk werd, in opdracht van Groninger Kerken, een groot wandkleed gemaakt. Vrijwilligers werkten samen aan het vervaardigen van het werk, dat maar liefst 35 meter lang is. Het ontwerp is van kunstenares Hedy Tjin. Ze staat bekend om haar felle kleurgebruik en aandacht voor maatschappelijke thema’s.

In het kunstwerk zijn verschillende elementen verbeeld die te maken hebben met slavernij en kolonialisme. Je ziet flarden van het werk op plantages, de ontsnapping van tot slaafgemaakten en vignetten die koloniale waar moesten aanprijzen.

Vanaf januari 2023 gaat het wandkleed reizen langs kerken in de provincie. De eerste stop is Eenrum, daarna volgen Nieuw Beerta en Zeerijp.

In Zeerijp komt het wandkleed te hangen in de Jacobuskerk van 17 mei tot 12 juni.

We zoeken voor deze periode mensen die aanwezig willen zijn tijdens de openingstijden van de kerk. Dit om bezoekers rond te leiden. Vooraf is er een informatie bijeenkomst waarin de vrijwilligers uitleg krijgen. Men kan zich hiervoor opgeven bij Alie Leeuwis: leeuwisalie@gmail.com

Voor meer informatie over het wandkleed klik hier

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

U, HEER, bent groots en machtig, vol luister, roem en majesteit. Alles in de hemel en op aarde behoort U toe, HEER, U bezit het koningschap en de heerschappij.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland