Herfst

“Het regent en het is november” zo begint het bekende gedicht “November” van J.C. Bloem (1887-1966). Met november is het volop herfst geworden. In deze periode wordt de laatste opbrengst van de velden gehaald. De bomen zijn hun vruchten kwijt en verliezen hun bladeren. Het vee gaat langzamerhand naar de stal. Het regent, het wordt kouder en donkerder. De kleren die we aantrekken worden dikker. En de activiteiten verplaatsen zich van buiten naar binnen.

De herfst doet me denken aan mijn jeugd in Noord-Friesland met zijn wijde akkers, kale bomen, bietenhopen langs de weg, modderige wegen, mist en her en der een kudde schapen.

’s Morgens vroeg ging ik in het donker de deur uit, op de fiets naar de middelbare school in Dokkum. Als we na een uur fietsen met een grote groep de stad binnenreden, werd het eindelijk een beetje licht.

November met zijn eigen sfeer, geuren en kleuren begint met Allerheiligen en Allerzielen. En het is de maand van de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Het is de tijd van nadenken over de laatste dingen. Over voleinding en vergankelijkheid. Herfst staat dan ook symbool voor: “de oude dag, de tijd waarin de levenskrachten afnemen” (Van Dale Woordenboek).

Toch breng ik de herfst niet in verband met een ondergangsstemming, hoewel sommigen door de vele crises, die onze wereld overspoelen, dat gevoel langzamerhand wel krijgen. Want in november komt ook de Dankdag voor Gewas en Arbeid elk jaar weer voorbij. Danken is proberen toch het positieve in het leven te zien. Oog hebben voor de lichtpuntjes in het donker. Voor een zonnestraal donkere dagen. Danken is erop vertrouwen dat niet je overgelaten bent aan jezelf. En dat de Eeuwige je ziet en met je meegaat. En ja, de herfst trekt ook altijd weer voorbij en wordt afgewisseld met het komende licht van Advent en Kerst.

De dichter Jaap Zijlstra (Nieuwe Liedboek, blz. 1195) ondergaat de herfst als volgt:

Met elk blad dat valt,
valt meer licht op de aarde,
komt meer uitzicht vrij.
Met elk blad dat valt,
staan wij scherper getekend,
valt meer hemel ons bij.

Pier Prins

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Dus door te luisteren komt men tot geloof, en wat men hoort is de verkondiging van Christus.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland