Kort bericht van moderamen van Maarland op woensdag 20 mei

Donderdag Hemelvaart dienst op Kerkomroep en Youtube
Aanstaande donderdag (21 mei) kunt u / kun je weer luisteren en / of kijken naar de dienst. Het is een gezamenlijke dienst vanuit de Vredekerk. Voorganger is ds Tjalling Huisman, organist Wilko Middel. Zangers zijn Alida Boerema en Pieter Molenaar.

De dienst begint om 9.30 uur.

De Orde van dienst komt op de website van onze kerken, en wordt toegestuurd via de mail aan wie zich op hebben gegeven voor de “mailbom”.

 Het luisteren van de dienst
U / je kunt op internet gaan naar: www.Kerkomroep.nl   Bij ‘Vind uw kerk’ Loppersum invullen; bij Loppersum kiezen voor de Vredekerk.

Het kijken naar de dienst

De kerkdieren, verhaal van Wilma Aardse op woensdag 20 mei
Kerkmuis Jan die in de  Donatuskerk in Leermens woont voelde zich al een tijdje niet goed. Hij sliep slecht en had steeds een hongergevoel. “Wat is er toch mis met de Maarlanders”: vroeg hij zich af. “Ze kerken hier niet  meer en ze  hebben ook geen feestjes meer hier. Ik begrijp er niets van”. Op een nacht toen hij weer eens slecht sliep wist hij het: ” Ik ga naar de Jacobuskerk in Zeerijp en vraag aan de wijze kerkuil Meertinus of hij iets weet, want dit klopt niet”. Het was een lange zware tocht voor hem helemaal naar Zeerijp, want door het gebrek aan hapjes was Jan inmiddels sterk vermagerd. Bij de Jacobuskerk aangekomen piepte hij kerkuil Meertinus wakker. “Meertinus , Meertinus… wakker worden, wat is er aan de hand in Maarland? Er gebeurt helemaal niets meer. Weet jij iets?” Meertinus bromde : “Oehoe, doe es rustig. Ik sliep en …..wat ben jij toch een domme kerkmuis. Weet je het dan nog niet? Er heerst een crisis in het land bij de mensen en niemand mag naar de kerk van de regering”.

“O, maar weten de anderen uit onze kerken dat dan wel”,  vroeg kerkmuis Jan. “Ja dat weten ze, want daar komen ook geen kerkgangers, alleen de domies, een paar zangers, een organist en de koster”. “Maar…oehoe …. “ zei kerkuil Meertinus, “ dat is nog niet alles. Er is nog iets veel ergers:  De grote wijze voorganger, domie Tjalling gaat bij ons weg.”  “O , nee”,  kreunde kerkmuis Jan. “Wat erg. Hij is wel de feestjesmaker. En hij zorgt met zijn dwingende briefjes die hij uitdeelt wel voor heel veel  taart”.   “Maar dan moeten wij iets doen en iedereen bij elkaar roepen en crisisberaad houden. Laten we het vredesduifje van de Vredekerk en Janna de vlinder van de Petrus en Pauluskerk dan gelijk meenemen en met elkaar vergaderen bij Maria het lieveheersbeestje in de Mariakerk in  ‘t Zandt”.

Zo gezegd, zo gedaan. Ze gingen met z’n tweeën op pad vanuit Zeerijp, over het spoor naar Loppersum om Janna de vlinder en het vredesduifje op te pikken. Toen ze met hun vieren bij de Mariakerk aankwamen schrok Maria het lieveheersbeestje heel erg van hun komst. “Wat is er aan de hand”, vroeg ze.” Is er iets ergs gebeurd”?. “Ja , oehoe, dat kun je wel zeggen “, bromde  kerkuil Meertinus, want onze grote wijze domie Tjalling gaat weg, naar Eindhoven”. Het lieveheersbeestje schrok weer. De stippen op haar rug schokten ervan. “O wat erg”, zei ze. “Eerst ging onze Janneke al zo ver weg en nu domie Tjalling en.. die gaat nog veel verder weg”. En ze snikte van verdriet. “Ja, het is vreselijk”, zei kerkmuis Jan. “En dus…geen feestjes meer, geen taart meer, geen hapjes meer, dat overleef ik niet!”.

Maar Janna de vlinder zei kordaat: “We moeten iets bedenken, met gejammer komen we niet verder”. Het vredesduifje zei troostend “Maar wij hebben in onze kerk domie Marco toch nog ”?  “Dat is onze domie Tjalling toch niet”, bromde kerkuil Meertinus. “Oehoe…lijkt er niet op”!

“Maar jongens” zei vlindertje Janna toen heel wijs. “Wie kan straks net als domie Tjalling feestjes organiseren en voor taart zorgen met smeekbriefjes als hij weg is?”.

Het bleef een tijdje angstaanjagend stil.  Maar toen zei kerkuil Meertinus opeens: “Ik weet een oplossing: Domie Tjalling vertelde altijd in elke dienst  voorin de kerk een verhaaltje voor de kinderen. En dat ging altijd over drie heel verstandige kinderen en ze heten: Peter, Petra en Ntoane en die hadden altijd overal een oplossing voor”.  “ Maar kunnen die ook briefjes schrijven voor taart bakken en kunnen ze feestjes voorbereiden”? vroeg kerkmuis Jan.

“O ja, vast”, zei Janna de vlinder toen. “Volgens domie Tjalling hebben ze een oma die heel lief en knap is en koekjes bakt, dus vast ook wel taarten”. “We vragen domie Tjalling voordat hij weggaat of hij het adres  van Peter en Petra en Ntoane en hun oma aan ons geeft”, zei kerkuil Meertinus  “Dan gaan die het vast wel regelen in het vervolg”.

En gerustgesteld gingen alle dieren toen weer op pad naar hun eigen kerk.

Wilt u reageren, mail dan naar: wilma.aardse@kpnplanet.nl

Nieuwsbrief Vredekerk

Bijbelvers van de dag

Overdenk eens goed wat dit wil zeggen: 'Barmhartigheid wil ik, geen offers.' Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars.