Meditatie september 2023

Navolging

door André van den Bor

“… dat is niet jouw zaak – voor jóu geldt: volg mij!” (Johannes 21,22)

Toevallig las ik vanmorgen in NRC de necrologie van Jan Jongbloed. Alhoewel ik niets met sport heb, herkende ik die naam. Jan Jongbloed was een voetbalheld in mijn jeugd. Zijn levensbeschrijving wordt in NRC besloten met een citaat. Over zijn eigen leven zei Jongbloed: “Ik heb nooit anders dan voor de vuist weg geleefd.”

Zijn woorden raken mij. Want hoe doe je dat, ‘voor de vuist weg leven’? Ik heb daar zo 1-2-3 geen beeld bij.

Wie al wat langer in kerk en theologie meeloopt, weet dat sinds jaar en dag wordt gediscussieerd over de historische Jezus. Een opvatting is dat door de eeuwen heen Jezus is aangekleed met tal van dogma’s waaronder de oorspronkelijke, ‘echte’ Jezus bedolven is. Wie die opvatting huldigt, staat voor de taak die aangeklede Jezus terug te brengen tot diens kern, ontdaan van alles wat hem ten onrechte is toegedicht en opgeplakt.

Alhoewel aan deze opvattingen in mijn ogen best wel wat haken en ogen kleven, is het volgens mij zeer waardevol om je regelmatig af te vragen waar het Jezus nu ten diepste om te doen is. Wat is zijn kernboodschap?

En een dergelijk denkproces is volgens mij niet alleen zinnig voor onze ideeën over Jezus, maar ook voor onze opvattingen over christen-zijn en kerk-zijn.

Wat voor Jezus geldt, geldt dat ook voor ‘de’ kerk? Is het mogelijk dat de kerk door de eeuwen ook met van alles en nog wat is aangekleed zodat de eigenlijke kern van de kerk onder van alles en nog wat is bedolven? Wat maakt een kerk tot kerk?

Ik vind deze vragen waardevol omdat die vragen mij uitnodigen om op zoek te gaan naar de kern. Samen zoeken gaat makkelijker en is leuker – zolang niemands vragen of vermoedelijke antwoorden de maat worden genomen.

Allee, ik wens ons alleen een prachtig en inspirerend nieuwe kerkelijk seizoen toe, waarin wij samen op zoek blijven naar G’d en naar elkaar – tot geluk van velen.

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Spreek voor hen die weerloos zijn, bescherm het recht van de vertrapten.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland