Onder de toren 10

Steeds opnieuw is er veel te doen over zondagsrust. In gemeentes waar de politiek in handen is van Christelijke partijen, wordt de winkelopenstelling op zondag tegengehouden. Het bijzondere is dat een aantal jaar geleden ook een paar vakbonden zich uitlieten tegen openstelling van winkels op zondag. Ze wilden de werknemers van winkelbedrijven beschermen tegen een rooster, waarin geen vaste vrije dag meer zit. Ook voor kleinere winkels, met een eigenaar die verder geen of weinig personeel heeft, kan zondagsopenstelling lastig zijn. Want als kleine winkel voel je je bijna gedwongen om mee te doen, anders loop je misschien omzet mis. Het gevolg is dat je zo’n beetje continu aan het werk bent.

Ik vind het heel goed als er een dag in de week is, dat de winkels dicht zijn. Een rustige dag, waar stad en dorp van op adem komen. Of die winkelvrije dag de zondag moet zijn of een andere dag, tja. Ik heb niet de illusie dat in onze maatschappij de meerderheid zich zal uitspreken voor de zondag als vrije christelijke feestdag. Maar welke dag dan ook: het is goed als er tenminste één dag in de week is, dat niet alles in het teken staat van de economie van kopen en verkopen. Niet dat je dat kunt afdwingen: de slimmerik koopt gewoon door via het wereldwijde web.

Maar (het eerste deel van) de oude leefregel van de sabbat is nog heel actueel: het is goed om regelmatig niet te werken, maar uit te rusten. Niet voor niets is er in de vorige eeuw hard gevochten voor vrije dagen en vakantie.

ds. Tjalling Huisman

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Als uw hart gelooft, zult u rechtvaardig worden verklaard; als uw mond belijdt, zult u worden gered.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland