Onder de toren op dinsdag 14 april: engelen

Ik geloof dat het ooit Professor Gerard Rothuizen was die verwondering en kritiek oogstte, toen hij zei dat de nieuwe, moderne engelen de verpleegsters zijn. Maar dat moet al weer meer dan vijftig jaar geleden geweest zijn. Als man (nou ja, hetero en man) zeg je op zo’n inzicht natuurlijk gelijk ‘ja en amen’. Om dan vervolgens te bedenken dat je de plank toch wel een beetje misslaat.

Niet alleen verpleegsters, ook verplegers en doctoren zijn natuurlijk de nieuwe engelen. Of nee, nu vergeet ik de andere mensen in de zorg, zij natuurlijk ook. Of nou ja, ook dit is niet volledig. Wat denk je van de mensen in de winkels, die ons bevoorraden met boeken en wc papier. Of de pakketbezorgers. En natuurlijk degenen die straks wel onze asperges gaan steken, seizoenarbeiders zonder naam en faam. Hou je toch niet van asperges? Wat denk je dan van hen die straks de appels en peren plukken, en nu al in de kas de tomaten en de paprika’s. Kortom, aan engelen geen gebrek.

Nou zou het kunnen lijken of iedereen zomaar een engel is geworden. Ook dat is een misverstand. Engelachtigheid is geen menselijke eigenschap, je wordt een engel door wat je doet. Een mens kan dus opeens als engel verschijnen, zodat de ander uitroept: je bent een engel!

Of er ook nog andere engelen zijn dan mensen die als engel verschijnen?

Psalm 91 zegt van wel:

’God vertrouwt je toe aan zijn engelen,
die over je waken waar je ook gaat.
Hun handen zullen je dragen…..’

Maar niet alleen de Psalm, ook van mensen krijg ik zo nu en dan een levensverhaal te horen waarin er een engel is die te hulp schiet.

Kun je dus concluderen dat engelen bestaan? Er is iets lastigs met het woord ‘bestaan’: dat is dat je als mens kunt beschikken over zaken die bestaan. Maar over God kun je niet beschikken, al doen sommigen wel alsof ze dat kunnen. (Ze doen bijvoorbeeld alsof ze in Gods geheime dagboek hebben gelezen waarom dit Coronavirus rondgaat). Zo is het denk ik ook met engelen, je kunt niet over ze beschikken. Ze komen pas tot leven op het moment dat ze je te hulp schieten. Eigenlijk is dat net zo als met die verpleegsters: je ziet er pas een engel in, als ze je te hulp schieten in je nood.

domie Tjalling

Reageren? Mail / bel met Tjalling Huisman: 0596 571393 / tjhuisman27@gmail.com

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Beter het weinige dat een rechtvaardige heeft dan de rijkdom van talloze zondaars. De macht van de zondaars wordt gebroken, maar de HEER zal de rechtvaardigen steunen.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland