Onder de toren op maandag 20 april: het nieuwe normaal

De term ‘het nieuwe normaal’ wil er bij mij nog niet helemaal in, eigenlijk bedoel ik: helemaal niet. Het doet mij teveel denken dat de nieuwe situatie die nu aangebroken is, normaal is. Het klinkt alsof het enige wat ik moet doen, is proberen de knop van mijn functioneren om te zetten van normaal naar ‘het nieuwe normaal’. Terwijl ik het echt niet normaal vind.

De Bijbel heeft voor dat soort situaties, die niet normaal zijn, toch betere beelden gevonden. Bijvoorbeeld honderden dagen opgesloten zitten in een ark, voortgedreven over het onverschillige water. Of veertig jaar zwerven door de woestijn, zonder te weten wat je zult eten. Of jaren in ballingschap leven in een vreemd land, ver weg van je huis en haard.

Al die beelden klinken niet alsof de bestaande situatie voortaan het nieuwe normaal zal zijn. Reikhalzend kijken mensen uit naar het moment dat het water zakt en de ark aan land komt. Zwervend door de woestijn worden de voeten soms gehinderd door zware onderbuikgevoelens, maar ook gedragen door het verlangen naar het beloofde land. En in de ballingschap worden er liederen gezongen van heimwee naar het land waar wij ooit woonden.

Zo’n lied is Psalm 137. Het is een Psalm die ook in de Popwereld een coming out heeft beleefd. In 1970 bracht de reggaegroep The Melodians uit Jamaica het nummer Rivers of Babylon uit. Het werd pas acht jaar later een echte hit, toen de Duitse discogroep Boney M. er een cover van maakte.

De Psalm is een lied vol heimwee en verdriet, want het is goed om zo af en toe je verdriet woorden te geven en je heimwee uit te schreeuwen. Er zit verontwaardiging in om wat ons is aangedaan. Er zit een roep om wraak in. Het kan alleen maar goed zijn om de roep om wraak die in je ziel klinkt te erkennen, iets anders is dat je er gehoor aan geeft. (hoewel, dat Corona virus en al zijn klonen – ik zou ze wel op de rotsen willen verpletteren) Er zit verlangen in naar Jeruzalem, vertrouwde grond.

Wat is ons normaal, het Jeruzalem waarheen wij terug willen? Dat ik jou weer gewoon kan spreken? Dat ik je een hand kan geven, zonder dat het niet mag? Dat ik je kan omhelzen? Dat we hand in hand in de kring staan?

Alles wat nu niet normaal is.

domie Tjalling

Reageren? Mail / bel met Tjalling Huisman: 0596 571393 / tjhuisman27@gmail.com

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Laat uw leven niet beheersen door geldzucht, neem genoegen met wat u hebt. Hij heeft immers zelf gezegd: ‘Nooit zal Ik u afvallen, nooit zal Ik u verlaten.’

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland