Onder de toren op vrijdag 29 mei: ballingschap 2

Dit is mijn laatste column over geloven en kerk zijn in coronatijden. Vanaf volgende week wil ik nog drie weken iets schrijven over mijn wederwaardigheden in Maarland: wat ik gedaan heb, wat ik belangrijk vind. Nu zitten we in ballingschap, en de dictator die ons heeft weggevoerd naar dit ‘andere land’ is het met miljarden tentakels uitgeruste monster Corona. Ballingschap brengt woede en verdriet met zich mee: het volk Israël zat te treuren aan de rivieren van Babel, vol woede en wrok (Psalm 137). Maar ballingschap biedt ook kansen. Wat de profeet Jeremia (29, 4 – 7) tegen het volk Israël in ballingschap zegt: ‘Bouw huizen en ga daarin wonen, leg tuinen aan en eet van de opbrengst….’ – dat zouden wij ook tegen elkaar kunnen zeggen.

Gewoon samenkomen in de kerken voor een dienst of voor een gespreksgroep, waarschijnlijk zit dat er voorlopig niet in. Maar nieuwe huizen kunnen we wel bouwen, nieuwe tuinen kunnen we ook aanleggen. Ik geef een paar ideeën, er zijn vast wel mensen met meer en andere ideeën. En er zijn vast wel mensen die die ideeën willen oppakken om er iets mee te doen.

Het wordt zomer en het virus schijnt bijna geen besmettingen te geven in de buitenlucht. We zouden kerkwandelingen kunnen gaan organiseren. Ieder die daar aan mee wil doen, schrijft zich in door een mailtje of een telefoontje. Je wordt vervolgens gekoppeld aan iemand anders die ook graag wil wandelen. De wandelaars nemen contact met elkaar op en spreken een zonnig tijdstip af. Maar het is niet zomaar een wandeling, het is wel een kerkwandeling. Bij het wandelen hoort een thema, of een vraag, of een stelling; iets om tijdens het wandelen over te praten. En je wandelt niet zomaar willekeurig: de wandeling begint bij een kerk en heeft als keerpunt bij voorkeur een kerk die altijd open is (Eenum, Zeerijp, ’t Zandt, Westeremden). Daar kun je even zitten, misschien een kaars aansteken en dan terug.

Als je niet zo goed bent in wandelen, of de zomer wil maar niet komen, dan kun je deze kerkgesprekken ook gaan voeren via de mail, of via skype of door de telefoon. Of bij grote hitte zet je twee klapstoeltjes neer in de schaduw van een van de kerken, ieder neemt zijn eigen hapje en drankje mee.

Ook in ballingschap kunnen er mooie dingen gebeuren. Nieuwe tuinen bieden nieuwe kansen, nieuwe huizen kunnen iets nieuws opbouwen. Natuurlijk blijft het verlangen naar hoe het ooit was. Het is goed dat het verlangen blijft. Maar voor nu: wie wil dit oppakken, ben jij dat misschien?

domie Tjalling

Reageren? Mail / bel met Tjalling Huisman: 0596 571393 / tjhuisman27@gmail.com

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Beter het weinige dat een rechtvaardige heeft dan de rijkdom van talloze zondaars. De macht van de zondaars wordt gebroken, maar de HEER zal de rechtvaardigen steunen.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland