Onder de toren op woensdag 29 april: zelfbeheersing

Eén van de dingen die mij is bijgebleven van de persconferentie van premier Rutte van vorige week is het woord ‘zelfbeheersing’. Ik weet niet eens of hij het wel zo heeft uitgesproken. Maar het bleef maar door mijn hoofd zweven. Ik moest daarbij denken aan een verhaal van ‘Kikker en Pad’ van Arnold Lobel. Pad heeft koekjes gebakken. Samen met Kikker gaat hij ze eten.  ‘Dit zijn de lekkerste koekjes die ik ooit heb gegeten! zegt Kikker. Kikker en Pad blijven maar eten. Dan besluiten ze ermee te stoppen, ‘straks worden we nog ziek’. Ze nemen nog één koekje, en dan nog één, en dan nog één. De koekjes zijn onweerstaanbaar. ‘Wij hebben wilskracht nodig’, zegt Kikker. ‘Wils- kracht is erg je best doen om iets niet te doen wat je eigenlijk graag wilt’. Kikker en Pad doen de koekjes in een doos, ze binden er een touw om heen, ze zetten de doos bovenop de kast. Maar ook dat helpt niet. Dan pakt Kikker de doos, zet hem buiten en roept: ‘Hoi vogeltjes, hier zijn koekjes’. Binnen een mum van tijd zijn de koekjes weg. Nu hebben wij geen koekjes meer, zegt Pad verdrietig. Ja zegt Kikker: ‘maar we hebben wel een heleboel wils-kracht!’ ‘die mag je wel van mij houden, Kikker’, zegt Pad:’ ik ga nu naar huis om een taart te bakken’.

Voor iemand die erg van koekjes houdt is dit een onweerstaanbaar verhaal. Wat wij in deze tijd nodig hebben is een heleboel zelfbeheersing: erg je best doen om iets niet te doen wat je eigenlijk graag wilt. Maar ja, een mens kan niet leven bij zelfbeheersing alleen. Als je niet wilt denken aan de roze olifant, dan zie je hem opeens overal opduiken. Als je geen koekjes wilt eten, dan ligt ieder koekje je met grote ogen aan te kijken: eet mij toch op!

Naast zelfbeheersing heeft een mens ook iets nodig wat je – toegegeven, het is een wat vreemde uitdrukking – een uitlaatklep zou kunnen noemen: naar de vogeltjes luisteren, een stuk hardlopen, piano spelen en noem maar op.

Maar misschien is er nog een andere manier om de zelfbeheersing van Rutte vol te houden. Dat is door aan de ander te denken, van wie je hoopt dat die niet besmet raakt. Naast Kikker en Pad ga ik te rade bij Paulus van Tarsus. Die schrijft aan de gelovigen van Filippi: ‘Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf. Heb niet alleen uw eigen belangen voor ogen, maar ook die van de ander.’(Filippenzen 2, 3 en 4). Mooi gezegd, Paulus!

Dan wordt het dus iets als: erg je best doen om iets niet te doen omdat je graag wilt dat het de ander goed gaat. Ook best lastig trouwens.

domie Tjalling

Reageren? Mail / bel met Tjalling Huisman: 0596 571393 / tjhuisman27@gmail.com

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

U, HEER, bent groots en machtig, vol luister, roem en majesteit. Alles in de hemel en op aarde behoort U toe, HEER, U bezit het koningschap en de heerschappij.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland