Toekomstige evenementen

 1. Kerkdienst Vredekerk

  12 juli 09:30
 2. Kerkdienst Jacobuskerk

  19 juli 09:30
 3. Kerkdienst Vredekerk

  19 juli 09:30
 4. Kerkdienst Petrus & Pauluskerk

  26 juli 09:30
 5. Kerkdienst Vredekerk

  26 juli 09:30
 6. Kerkdienst Kerk Eenum

  26 juli 19:00
 7. Kerkdienst Mariakerk ‘t Zandt

  2 augustus 09:30
 8. Kerkdienst Vredekerk

  2 augustus 09:30
 9. Kerkdienst Petrus & Pauluskerk

  9 augustus 09:30
 10. Kerkdienst Jacobuskerk

  16 augustus 09:30

Onder de toren op woensdag 3 juni: klokken

De klokken hebben een grote rol gespeeld om mij hier thuis te brengen. In mijn vorige gemeente had de kerk geen klokken. Het katholiek – protestantse Kruispunt was in 1995 gebouwd. Het verhaal werd verteld dat er op een zaterdag een informatiemiddag was over de bouw van de kerk, voor alle bewoners van de nieuwbouwwijk. Een jongeman kwam daar op zeker moment aangefietst, parkeerde haastig zijn fiets tegen de muur, liep naar binnen en vroeg: komt er ook een klok? Nee, daar is geen geld voor! kreeg hij te horen. Hij slaakte een zucht van opluchting, liep naar buiten en vertrok weer op zijn fiets.

Inmiddels kan ik mij geen kerk zonder klokken meer voorstellen. In het begin lette ik er nog niet zo op, ik reed op de fiets rond door Maarland, vond alles prachtig maar werd ondertussen verteerd door heimwee. Zo’n gevoel dat je voelt in je buik, lichamelijke pijn. Toen kwam de uitvaart van Henk Zigterman. Het was mijn eerste begrafenis in Maarland, ook nog van iemand die vrij jong overleed en die een grote rol had gespeeld in het dorpsleven. Natuurlijk was ik stikzenuwachtig, maar toen ik de kerk uitkwam achter Marian en de familie aan, hoorde ik de klokken. En opeens was het goed, opeens was ik thuis. Alsof de klokken met hun eeuwenoude geluid mij droegen in een eeuwenoud vertrouwen dat je uiteindelijk in dit leven gedragen wordt.

Sindsdien hou ik van de klokken, vooral als ze met een begrafenis of op een ander bijzonder moment geluid worden: met Kerst, met Pasen. Ik heb ze op zaterdagmorgen om 7.00 uur, slapend met het raam open aan het Marktplein in Loppersum, ook wel eens uitgescholden als ze mij vroeger wekten dat ik wou. Het mooie van die klokken is dat ze het hele dorp verenigen, of je nu kerkelijk bent of niet. Daarom is het ook terecht dat er in Loppersum een klokkenfonds is of geweest is, waar iedereen in het dorp aan kon bijdragen. De klokken zijn er voor het hele dorp.

Dat vind ik zo mooi in Zeerijp tijdens de dienst. Als het Onze Vader wordt gebeden, wordt het speciale Onze Vader klokje geluid. Het is een signaal aan het dorp en aan de mensen in de kerk: we bidden niet alleen voor onszelf, ons gebed is voor het dorp en voor iedereen. Het gaat over kerkmuren heen.

In Velserbroek heeft men bij het tienjarig bestaan van Het Kruispunt de mogelijkheid onderzocht om een klokkentoren neer te zetten. Maar helaas, de Hinderwetvergunning verhinderde het. De jongeman op de fiets heeft zijn zin gekregen.

domie Tjalling

Reageren? Mail / bel met Tjalling Huisman: 0596 571393 / tjhuisman27@gmail.com

Nieuwsbrief Vredekerk

Bijbelvers van de dag

Rijkdom helpt je niet op de dag dat God straft, rechtvaardigheid redt van de dood.