Onder de toren op woensdag 6 mei: geluk

Van Tineke Stuurwold kreeg ik het volgende gedicht over geluk. Het is geschreven door Ton van der Stap:

Geluk is geen onbereikbare luxe. Het
ligt niet helemaal aan de horizon van je
bestaan, waar je dan naar reiken kunt
maar wat je altijd ontsnapt: ach, het
geluk… Geluk is minimaal en alledaags.
Dat er een bodem is om op te staan,
een plek om op te leven – dat is geluk.
De dingen die er zijn en waar je niet bij
stilstaat: je komt thuis en ze zijn er nog.
Dat is geluk. Dat je een gesprek kunt
beginnen en het nog kunt voltooien
ook. Dat je je deur kunt openen en een
ander binnenlaten.

Ik vind het prachtige woorden over geluk. Dat geluk niet een kwestie is van geluk hebben omdat je toevallig de loterij wint. Dan zou geluk een luxe zijn die maar enkelen kunnen bereiken. Overigens denk ik wel dat het omgekeerde soms het geval is: dat sommige mensen echt pech hebben in hun leven, door wat hen overkomt aan rampspoed en ziekte. Maar juist die mensen zijn vaak weer goed in dat minimale en alledaagse geluk, waar de dichter het over heeft. De vanzelfsprekendheden van het leven: dat er een bodem is om op te staan, een plek om te leven; dat de zwaartekracht er voor zorgt dat de appel die je uit je hand laat glippen niet verdwijnt in het heelal, maar dat die gewoon op de grond valt (ook jammer van die beurse plekken, maar je kunt ‘m nog wel opeten). Dat je blij kunt zijn dat de dingen er nog zijn als je thuiskomt, weet ieder die wel eens een inbraak heeft meegemaakt.

Maar dan dat gesprek, dat je het ‘kunt beginnen en het nog kunt voltooien ook.’ Dat is soms gewoon alledaags, maar er zijn ook gesprekken die uitlopen op een ruzie; of de ander haakt af en luistert niet goed; of de ander vraagt niet naar jou. Dat je een gesprek kunt voltooien hoort in sommige gevallen al tot de categorie van het grotere geluk. Net als ‘dat je de deur kunt openen en een ander binnenlaten’. Dat is nu voor velen een ongekende luxe. Maar ja, toen de dichter dit schreef wist hij niets over Corona. En misschien kun je de deur ook wel in figuurlijke zin openen, de deur van je leven voor de ander.

domie Tjalling

Reageren? Mail / bel met Tjalling Huisman: 0596 571393 / tjhuisman27@gmail.com

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

U, HEER, bent groots en machtig, vol luister, roem en majesteit. Alles in de hemel en op aarde behoort U toe, HEER, U bezit het koningschap en de heerschappij.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland