Verschillende mensen hebben mij al eens gevraagd: wat betekenen al die namen voor de diensten? Het gaat om namen als federatiedienst, gezamenlijke dienst, regiodienst, clusterdienst.
Ik zal het proberen uit te leggen.
Eerst even over het ontstaan van al die benamingen. Dat heeft te maken met veranderingen binnen Maarland en met de Federatie van Loppersum en Maarland. De Hervormde gemeente Maarland is van samenvoeging tot samenvoeging gegaan en daarbij zijn er soms verschillende namen ontstaan om diensten mee aan te duiden. Toen de gereformeerde Vredekerk – wijk Loppersum – en de Hervormde kerk – wijk Maarland als federatie verder gingen, zijn er ook weer nieuwe namen ontstaan.
Op een rijtje:
Federatiedienst:
zo kun je eigenlijk elke dienst noemen binnen onze beide wijken. Want elke dienst vindt plaats binnen onze federatie. Je kunt dus overal terecht, gereformeerd of hervormd, Lopster, Riepster, Leermster en noem maar op – elke dienst is er voor iedereen in onze federatie (en natuurlijk voor iedereen die als gast wil komen).
Regiodienst:
een aanduiding die ontstaan is in Maarland. De afspraak is om hem niet meer te gebruiken, hij heeft zijn nut verloren.
Gezamenlijke dienst:
dat is een dienst van wijk Loppersum en wijk Maarland samen.
Clusterdienst:
een nieuw verschijnsel, met Pinksteren was er een clusterdienst. Het cluster is de samenwerking tussen vier gemeenten: BierumHolwierdeKrewerd, SpijkLosdorp, ’t ZandtGodlinze, LoppersumMaarland.
Ontmoetingsdienst:
daarvan is er één per jaar, namelijk op kerstavond. Het is wat er nog over is van de samenwerking tussen de Gereformeerde kerk ’t ZandtGodlinze en Maarland.
Volgens mij zijn dat de namen die er op dit moment voor diensten gebruikt worden.
ds Tjalling Huisman