Stormloop in de bios..

‘500 jaar protestantisme’

In de zestiende eeuw hekelen steeds meer mensen misstanden binnen de katholieke kerk. De kerk had het volk in zijn greep en maakte daar geregeld misbruik van. Monnik en priester Maarten Luther kwam daar (nu 500 jaar geleden) tegen in opstand en pleitte voor oprecht geloven en een oprechte kerk. Dit was het begin van de Reformatie waardoor later verschillende Protestantse kerken zijn ontstaan. Omdat onze kerk daar ook zijn ontstaan aan dankt, vonden we het belangrijk de jongeren mee te nemen naar deze film. In de clubs kunnen we hier op doorgaan.

Donderdag 16 maart was het dan zover. Zestig stuks jongvolk haastten zich naar de Vue bioscoop in Hoogezand om met de kerk naar de bios te gaan. Bij de kassa overwogen enkelen nog om naar een niet nader te noemen andere film te gaan, maar uiteindelijk konden we iedereen bijeen drijven naar zaal 3, waar speciaal voor ons de film ‘Storm’ zou draaien.

Deze film, die over de Reformatie gaat, had Vue Hoogezand op verzoek extra geprogrammeerd omdat hij anders alleen overdag draait. En aangezien het zowel de jeugdclubs van Loppersum-Maarland, Bierum-Holwierde-Krewerd en Spijk-Losdorp (op aangeven van JOP, de jongerenorganisatie van de PKN) leuk leek om de film in de bioscoop te bekijken, bleek dit bij navragen geen enkel probleem te zijn.

En zo kwam het dat zestig jeugdige gemeenteleden, en twee nietsvermoedende dames van respectabele haarkleur, gewapend met popcorn en frisdrank zagen hoe het jongetje Storm, als zoon van een drukker in de zestiende eeuw, een zetsel van een brief van Maarten Luther uit de handen van de inquisitie weet te houden en een Reformatie ontketent in het Middeleeuwse Antwerpen. Onderwijl werden de rolletjes pepermunt doorgegeven en de leiding zag dat het goed was. Wat een heerlijk avondje!

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Als iemand Gods tempel vernietigt, zal God hem vernietigen, want Gods tempel is heilig – en die tempel bent u zelf.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland