Terugblik Abdijweekend Zundert

Een weekend vol rust en eenvoud, met aandacht, verwondering en verstilling, dat is in het kort hoe ik het Abdijweekend zou willen samenvatten…

Op 31 maart vertrokken we als groep van 8 personen naar de Abdij Maria Toevlucht in Zundert. De abdij dankt zijn naam aan het oorspronkelijke toevluchtsoord voor Franse monniken op de vlucht voor de secularisatie-wetten na de Franse Revolutie. Sinds 1900 hebben vele monniken hier geleefd, tegenwoordig bidden en werken er nog slechts een aantal. De orde van Trappisten leeft hier volgens de regels van Benedictus.

Broeder Peter verwelkomt ons bij aankomst na ruim 4 uur reizen en in het gastenverblijf starten we met een kopje koffie of thee. Na installatie op de kamers is het zo maar 17.00 uur en tijd voor de Vesper. De monniken hebben 5/6 gebedstijden met kortere en langere diensten. Om 4.30 is de nachtofficie, om 8.00 uur de morgendienst, om 12.00 uur de middagdienst, om 17.00 uur de vesper en om 20.00 uur de dagsluiting. Daarnaast is er dagelijks om 7.20 een half uur Zen-meditatie. Op zon- en feestdagen is er om 10.00 uur nog een eucharistieviering. Als bezoekers ben je vrij om te kiezen welke dienst je wilt bijwonen, maar de rust en het ritme van de dag nodigen uit om veel diensten te willen bijwonen. Alhoewel: de 4.30 uur dienst is vooral door de die-hards is bezocht…..

Naast de diensten voelt het goed om in stilte (buiten) te zijn of op je kamer een boek te lezen. Daarnaast is het ook fijn om elkaar af en toe even op te zoeken voor een gesprekje of een gezamenlijke wandeling. Zo kwamen een aantal na de dagsluiting nog even samen in het gastenverblijf om daar wat na te praten. En dat onder het genot van een drankje of biertje, wat daar gebrouwen wordt.

Op zaterdag hebben we een gesprek met broeder Peter. We kunnen hem vragen stellen, wat ons inzicht geeft wat het leven als monnik betekent en ook welke keuzes voor hem hieraan ten grondslag liggen. Het is een boeiend en gevoelig gesprek. Op zondag is het Palmpasen. Tijdens de eucharistieviering loopt iedereen met gewijde “palmtakken” in een processie door de gewelven van de abdij. Bijzonder om mee te maken. Het is sowieso apart om in de vastentijd in de abdij te verblijven. Tijdens het eten wordt niet gesproken, maar tijdens de vastentijd wordt er ook geen muziek gespeeld (alleen op zondagmiddag). Iets waar ik in ieder geval aan moest wennen.

Zondags keren we met nieuwe inzichten én met een bierpakketje weer huiswaarts. Onderweg in het zonnetje onder het genot van een kopje koffie samen de ervaringen van het weekend delen, om daarna weer terug naar Zeerijp en Loppersum te gaan. We hopen allemaal een klein beetje stilte vast te kunnen houden…

Hartelijke groet namens de abdijbezoekers, Gerry, Melson, Titia, André, Gerda, Dick, Hilde, Jolanda

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Spreek voor hen die weerloos zijn, bescherm het recht van de vertrapten.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland