Uit de pastorie 22

Maarten Luther geschilderd door Lucas Cranach de Oude in 1529Komende zondagavond (30 oktober) begint om 19:00 uur de Lutheravond in de Vredekerk. Deze Lutheravond wordt georganiseerd door de Lutherwerkgroep Noordoost-Groningen. Deze werkgroep bestaat uit Eddy Mul, cantor uit Roodeschool en mij. Toen ik in 2010 in Loppersum kwam was de werkgroep groter, ook Arend Linde, die mij voor de werkgroep gevraagd heeft,  Ludwig Hoogendoorn en Wilma Aardse uit Zeerijp waren lid. Omdat de groep steeds kleiner werd hebben Eddy en ik nog naar uitbreiding gezocht maar uiteindelijk bleven alleen wij tweeën over. Toch hebben we besloten om door te gaan. We kunnen het goed met elkaar vinden en Luther is zonder meer de aandacht waard. De theologie van Luther heeft namelijk een kern, een hart, die de verschillende elementen in zijn theologie leven geeft en die elementen geven ook weer voeding aan het hart. Het is een theologie met een bloedsomloop, een theologie met leven. Die kern is de rechtvaardiging van de mens door God om niet. Daarin ontmoeten wij de liefde van God. Dat is de missie van Jezus. Van daaruit doordenkt Luther alle elementen van de theologie en vanuit die elementen keert hij ook weer terug naar de rechtvaardiging van de mens door God.

Dat hart komen we ook weer komende zondag tegen. We gaan het hebben over de biecht. Dat lijkt wat vreemd omdat de biecht toch echt iets van de Rooms-Katholieke Kerk is. Maar Luther is natuurlijk groot geworden in die kerk en heeft daarbinnen ook heel wat ervaren wat hem gevormd heeft. Dat was niet alleen negatief. Dat zien we terug in zijn houding ten opzichte van de biecht en ook hoe zich de biecht verhoudt tegenover het hart van zijn theologie. Het is een boeiend onderwerp dat tot denken aanzet. Elke Lutheravond heeft naast een thema ook een centraal Lutherlied. Dat de liederen voor Luther zo belangrijk zijn, geeft ook aan dat er iets brandt in zijn theologie. Dit keer staat het lied “Uit angst en nood stijgt mijn gebed“centraal.

We bekijken een fragment van de Lutherfilm uit 2003.

Luther2003FilmPoster.jpgJeljer Vlieg is de organist en hij zal een muzikale interpretatie laten horen van dit Lutherlied. De toegang is gratis, al is er wel een collecte om de onkosten te bestrijden. Iedereen, ver weg en dichtbij, is van harte welkom.

Ds. Marco Roepers

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Als uw hart gelooft, zult u rechtvaardig worden verklaard; als uw mond belijdt, zult u worden gered.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland