Uit de pastorie mei 2021

We kijken terug op een goede Stille Week en Pasen. Ondanks de beperkingen van de Coronatijd hebben we in onze diensten het lijden, sterven en de opstanding van Jezus kunnen meebeleven. We vierden voor het eerst sinds meer dan een jaar het avondmaal weer samen. Niet op de manier die we gewend waren, maar op afstand. Met Pasen kon Loppersum’s Harmonie niet in de kerk de hele dienst begeleiden. Maar er was een video samengesteld van leden van de harmonie in hun eigen huis spelend op hun instrument. Zo konden zij “U zij de glorie” begeleiden tijdens de dienst. 

Daarmee kunnen wij ook vooruit. De kerkenraad heeft besloten weer verschillende avondmaalsvieringen voor het komende jaar in te plannen. Zolang er beperkingen zijn kunnen we dat op de manier van Witte Donderdag vieren. Mochten de beperkingen in de loop van het jaar verder versoepelen dan kunnen we de avondmaalsviering daarop aanpassen. Maar ik ben blij dat we als gemeente het avondmaal weer kunnen vieren.

Ook de de samenwerking met Loppersum’s Harmonie smaakte naar meer. Inmiddels is het overleg tussen Annejet Dijkman (dirigente Loppersum’s Harmonie), Mark Hielema (die de video heeft samengesteld) en mij weer volop gaande. We denken aan een extra concert met organisten (Kees Steketee en Annejet) en blazers van Loppersum’s Harmonie dat uitgezonden gaat worden via ons YouTubekanaal. Gedeelten van dat concert kunnen we dan ook weer gebruiken voor onze diensten. Het is toch prachtig dat we op deze manier van betekenis kunnen zijn voor elkaar.

Op ons YouTubekanaal is inmiddels veel meer te beleven. Er staan video’s over de 7 werken van barmhartigheid. Els Zwerver interviewt daar verschillende dorpsgenoten over een werk van barmhartigheid dat zij verrichten.

En dan was er de speciale video-editie van De Kerk Draait Door met weerman Peter Kuipers Munneke. Melson interviewde hem over wat hem dreef en bezighield. Het werd een gesprek met veel diepgang en ook dit gesprek is nog te zien op ons YouTubekanaal. Heeft u het nog niet gezien dan is het van harte bij u aanbevolen. 

Deze coronatijd heeft veel lastige dingen meegebracht, maar dat heeft er ook voor gezorgd dat we zijn gaan nadenken over wat we wel kunnen doen en hoe we het internet kunnen gebruiken om ons werk als kerk te kunnen blijven doen. Dat begint nu vruchten op te leveren. Ik beschouw dat als zegen. Het is goed dat we het internet serieuzer zijn gaan nemen als kerkelijke gemeenschap. Ook daar ligt onze opdracht. Maar we zijn nog niet klaar. Er moet nog meer mogelijk zijn, zo vermoed ik.

Wat u kunt doen om van dit geëxperimenteer op het internet van onze kerkelijke gemeente op de hoogte te blijven is u te abonneren op onze nieuwsbrief. Dat kan via deze site. Op de homepage is rechtsboven een kadertje waar u uw e-mailadres kan invullen en versturen. Lukt dat niet dan kunt  u een e-mailbericht versturen naar nieuwsbriefvredekerk@pknvredekerkmaarland.nl  met het verzoek de nieuwsbrief te mogen ontvangen.

Als u een Gmail- of een YouTubeaccount heeft dan kunt u zich abonneren op ons YouTubekanaal door op de bel onder de video te klikken. 

Dit is natuurlijk allemaal mooi en waardevol, maar ik moet u bekennen dat ik reikhalzend uitzie naar het einde van de beperkingen, misschien gaan we dat toch meemaken in de loop van het jaar. Maar wat er ook gebeuren gaat, ik geloof ook dat God ons altijd bijstaat en nieuwe mogelijkheden geeft. Dat neemt niemand ons af.

ds. Marco Roepers

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Wie een lamp aansteekt, zet hem niet onder een vat of onder een bed, maar plaatst hem op een standaard, zodat iedereen die binnenkomt het licht ziet.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland