Van Waddinxveen naar Loppersum

In alle vroegte reden we met enkele auto’s en 12 gemeenteleden naar Loppersum, dit naar aanleiding van de preek van 14 januari (zie bij ‘Van de scriba’). We hadden uiteraard van te voren contact gehad en de beide wijkgemeenten van de gemeente Loppersum-Maarland een brief gestuurd met informatie over de aanleiding van ons bezoek (de aardbevingen en een citaat uit de preek). We werden met koffie verwelkomd en hebben daarna in de Vredekerk de dienst bijgewoond, een gezinsdienst met een combo. Vanuit het thema ‘Een parel in Gods hand’ speelde de dominee eerst uit dat hij zijn bijzondere cent kwijt was en dat er overal gezocht moest worden. Kinderen hielpen hem daarbij en de preekstoel werd aangeveegd in de hoop dat het muntje terecht kwam. (de gelijkenis van de verloren penning)
Na afloop van de dienst hebben we met de gemeente koffie gedronken, uiteraard met meegebrachte stroopwafels er bij, en hebben we geluisterd naar de verhalen van zorg, angst en ook boosheid wat betreft de aardbevingen. Uit de gesprekken bleek duidelijk dat onze aanwezigheid gewaardeerd werd. Een klein stukje Gods liefde in de praktijk brengen door betrokkenheid en belangstelling te laten blijken.

Spontaan werd ons voorgesteld een korte wandeling door het dorp te maken en daarbij vooral de 13e eeuwse Petrus en Pauluskerk te bezichtigen, een schitterende kerk (de trots van Loppersum). De sleutel van deze kerk werd opgehaald, er werd een rollater geregeld voor één van de deelnemers uit onze groep en we liepen langs enkele huizen die waren afgesloten en met hekken omgeven vanwege instortingsgevaar naar de kerk.
We hadden al gehoord dat vrijwel alle huizen in het dorp moeten worden verstevigd en als dat te duur is, moeten worden gesloopt.
De Petrus en Pauluskerk is prachtige kerk met mooie fresco’s in een deel van het plafond. De vele grafzerken zijn bij een restauratie samengebracht in het koor en in de ‘broederkapel’.  Het orgel uit 1562 wordt momenteel gerestaureerd.
   
Na de rondleiding in de oude kerk werden we uitgenodigd om nog even na te praten. Er was heerlijke soep en er stonden broodjes op de tafel. Bij het afscheid kreeg een ieder van ons een zak ‘Olle Griezen’ (Martinitoren drop) voor onderweg.

Een welbestede dag met warme contacten waar we met een goed gevoel op terug mogen kijken. We houden contact met de gemeente in Loppersum. Op hun verzoek zullen we de foto’s opsturen.

De ‘Loppersumgangers’

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Beter het weinige dat een rechtvaardige heeft dan de rijkdom van talloze zondaars. De macht van de zondaars wordt gebroken, maar de HEER zal de rechtvaardigen steunen.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland