Verslag kloosterweekend

P1080081Vrijdag 31 januari 2014 was het dan zover. Wij gingen met een groep van 12 personen een weekend het klooster in.

De reis ging naar het Lioba klooster in Egmond-Binnen. Dit is een Benedictijns klooster. We  overnachtten in het gastenverblijf.

IMG_1073Na aankomst gingen we koffie drinken en daarna hadden we gelijk een dienst in de kapel van het klooster. Het was een getijde dienst genaamd completen.

 

Na de dienst gingen we een gedeelte behandelen uit het boek van Henri Nouwen, genaamd ‘Een parel in Gods hand’. Dit gedeelte ging over de stem die zegt: je bent geliefd. Een prachtige tekst die je aan het denken zet. We gingen in tweetallen hiermee aan de slag.

De volgende dag ’s morgens om half zeven was er weer een dienst: metten. Dit waren geen korte metten. Het duurde wel een uur. Daarna was er ontbijt. Om negen uur was er een eucharistie viering, waar ook wij aan mee konden doen.

IMG_1074We hebben daarna een poos met een zuster uit het klooster gepraat. Deze zuster was meer dan 40 jaar in het klooster. Zij vond dit een moeilijke tijd. Er waren namelijk onlangs zusters overleden en sommige zusters zijn te ziek en/of te oud om mee te helpen. Ze kunnen dus wel een nieuwe lichting gebruiken.

Nikon 117Om kwart over twaalf was er een middaggebed genaamd sext.
’s Middags gingen we een bezoekje brengen aan de Abdijwinkel en een heerlijke wandeling maken aan het strand of in de duinen. We waren net op tijd voor de dienst van vijf uur, namelijk vespers. ’s Avonds was er om acht uur nog een dienst.

We hebben dus vijf diensten op één dag meegemaakt en de volgende dag herhaalde zich dat (voor ons gedeeltelijk).

IMG_1070Maria Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de Opdracht van de Heer in de Tempel. Dit hebben we dus ook meegemaakt.

Wat mij vooral heeft getroffen waren de tien minuten meditatieve stiltes tijdens bepaalde diensten. En het driestemmig gezongen Onze Vader. Wat een prachtige uitvoering was dit! Maar ook de leuke groep die zorgde voor veel gezelligheid dit weekend. En niet te vergeten de hartelijkheid van de zusters in het klooster. Bedankt voor deze prachtige ervaring.

Klik op de foto om te vergroten

 IMG_1038  IMG_1030  Nikon 128  Nikon 145
IMG_1068 IMG_1076 P1080080 IMG_1087

Groet van Biny Hielema

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Zie, God is mijn helper, de Heer is het die mijn leven draagt.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland