Zin op Zondag

In het Martiniziekenhuis zijn op dit moment (uiteraard) geen zondagse vieringen. In plaats daarvan verspreiden de geestelijk verzorgers wekelijks een flyer: “Zin op zondag”. Ik deel graag de tekst van vorige week zondag (die ik hier en daar op detail aanpaste) met u.

Het schudden van handen is / was een krachtig gebaar, dat in verschillende situaties iets anders betekende. Hand erop dat wil zeggen: afgesproken, daar houd ik je aan. Maar elkaar de hand drukken kan ook betekenen: aangenaam kennismaken of ik heb je gezien.

Hoe kunnen we nu met elkaar verbonden zijn nu samenkomsten zijn verboden tot 1 juni? Welk gebaar van verbondenheid kunnen we nu naar elkaar maken? Nu de overheid ons gebiedt geen handen meer te schudden en 1,5 meter afstand tot elkaar te houden omdat dichterbij komen risico’s met zich meebrengt?

Het gekke is dat je juist door geen hand te geven in verbinding staat met een groter geheel. Doordat je dit gebaar uitstelt én die afstand van 1,5 meter aanhoudt verbind jij je aan een nationale en ook aan een internationale afspraak. Het belang van het één-op-één contact is even ondergeschikt aan dat van de hele samenleving. We geven deze sociale conventie op ten behoeve van het grotere geheel. Dit kleine gebaar laat zien dat we bereid zijn om onszelf en anderen voor gevaar te behoeden. We kiezen niet voor ons eigen geluk maar offeren een beetje van onze vrijheid op.

De paradox is: we dragen zorg voor elkaar, juist door elkaar geen hand te geven. Uit het weglaten van dit gebaar klinkt grote verbondenheid door.

De afgelopen dagen werden activiteiten opgezet om aan die verbondenheid nieuwe voeten én handen te geven. Vitale beroepsbeoefenaars die met moed en wilskracht de handen extra uit de mouwen steken. Studenten die via een website mensen in quarantaine proberen te helpen (gewoonmensen.nl), coassistenten die in ons ziekenhuis een corona-callcenter bemannen om alle vragen te kunnen beantwoorden, dorpsverenigingen die bij alle dorpsgenoten een bosje tulpen aan de deurklink hangen, straten die zich verenigen in een groepsapp………

Deze gebaren van verbondenheid, van dingen doen en dingen laten, geven houvast in spannende tijden. Zoals ook het vouwen van je handen houvast kan geven. Samen staan we sterk, misschien juist nu.

 Reageren? Mail met Gerda Potze:  gerda.potze@telfort.nl

De nieuwsbrief

Bijbelvers van de dag

Dus door te luisteren komt men tot geloof, en wat men hoort is de verkondiging van Christus.

protestantse gemeente i.w. Vredekerk/Maarland